Studenții Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș vor beneficia, începând din noul an universitar, de 200 de biciclete Pegas personalizate cu sigla Universității, în cadrul unui proiect unic în România, denumit ‘UMF Student Bike’.

Cele 200 de biciclete oferite de Atelierele Pegas vor ajunge la studenții care doresc să se deplaseze mai rapid prin Târgu Mureș.

‘Rămânem consecvenți misiunii sociale pe care Universitatea și-a asumat-o, de a da un semnal de implicare în viața comunității locale. Susținem în modul cel mai concret, nu doar declarativ, acțiunile cu impact pe termen lung si credem că și acum, ca și altă dată, avem datoria să fim lideri de opinie și de acțiune, să fim o Universitate dinamică și responsabilă. Aștept ca acest proiect să aibă un suport mai larg din partea tuturor autorităților locale. Suntem o Universitate care are viață și în care permanent trebuie să se întâmple ceva frumos. Iar University bike este modul în care noi spunem că ne iubim orașul!’, a arătat rectorul UMF Târgu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, pe site-ul instituției.

Potrivit site-ului UMF Târgu Mureș, sistemul de smart bike-sharing, primul de acest gen adoptat de o instituție de învățământ din România, este un serviciu comun care pune la dispoziție și permite studenților să împrumute o bicicletă.

‘Smart Bike-sharing-ul imaginat de Pegas se bazează pe un antifurt inteligent montat pe bicicletă, cu mai multe funcții, controlat printr-o aplicație de telefon. Acesta urmează un flux tehnologic ușor și modern spre a ușura interacțiunea cu cel care folosește acest sistem. Auto-lock-ul inteligent, “creierul” sistemului de bike-sharing, este un sistem  ultra-performant care conține câteva funcții esențiale și care definesc sistemul de bike sharing’, se arată pe site-ul UMF.

Prin acest proiect, studentul poate lua o bicicletă dintr-un punct și, în funcție de nevoie sau destinație, o poate lăsa într-un alt loc predefenit.

Astfel, cel care dorește să utilizeze o bicicletă, cu ajutorul unei aplicații de telefon conectate la acest smart-lock, scanează un cod QR plasat pe acesta, inițiază procesul de închiriere iar smart-lockul deblochează bicicleta. Procesul de returnare este la fel simplu: la parcarea bicicletei împrumutate într-un spațiu predefinit, se va stopa perioada de utilizare prin aceeași aplicație, iar smart-lock-ul va bloca la loc bicicleta.

‘Practic, o dată cu introducerea acestui sistem, se face pasul către o nouă etapă în domeniul sistemelor de transport alternative. Aici trebuie menționat și faptul că acest sistem este unul dintre cele mai prietenoase de acest gen cu mediul înconjurător. Ceea ce prezentăm acum, la Târgu Mureș, este o primă etapă din orașul viitorului. Astfel, implementăm împreună ceea ce specialiștii numesc smart city — un oraș care folosește tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăți transportul public, a reduce poluarea și consumul de energie, pe scurt, un oraș care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața locuitorilor’, a precizat Andrei Botescu, co-fondator Atelierele Pegas.

Sursa:agerpres.ro