Trufa neagra – Nu e aspectuoasa, dar e delicioasa 😉

George Jorj, tehnician specialist, spune că profitabilitatea este mai mare în cazul culturilor de alun micorizat cu trufe.

“Micorizat înseamnă o inoculare la rădăcina plantei, încă din faza de creștere primară, care va produce pe rădăcină trufe, acest fruct delicios, recunoscut ca ‘diamantele pământului’ sau ‘diamantele din bucătărie’. Trufele se dezvoltă la rădăcina alunului. Acest procedeu (de micorizare — n.r.) se face în laboratoare specializate”, a explicat tehnicianul.

O firmă din Mureș are culturi de trufe pe plante forestiere.

”Avem o gamă foate variată și aici (stejar, carpen, pin), care sunt mult mai indicate în cazul culturilor trufiere decât alunul. Atât pentru perioada lungă de viață, cât și pentru o mai mare productivitate. Dar avem un mic dezavantaj aici. Alunul pleacă mult mai repede în producție, crește foarte repede, pe când speciile forestiere cresc foarte lent. Alunul în anul 4-5 putem vorbi chiar și de o exploatare a trufelor sau de primele producții de trufe, pe când în cazul plantelor forestiere vorbim de 7 ani”, a declarat Jorj.

La ora actuală, în România e o cerere foarte mare de trufe, ținând cont că orice restaurant cu pretenții le are în meniu.

”Trufele, deja, nu mai sunt o enigmă pentru piața românească”, a apreciat el.

De menționat că pe plantele de alun la noi sunt doar trufe de vară, mai exact trufa neagră.

Prețurile la care se valorifică sunt în jur de 100 de euro kilogramul. Trufa neagră pemite o manipulare de către orice comerciant. Trufa albă are prețuri care pot să ajungă undeva la 3.000 de euro la prima mână sau chiar peste. Dar o manipulare cu trufa albă automat tinde spre o nișă diversă de clienți și către o altă categorie. Trufele albe cresc numai pe plantele forestiere, pe stejar și carpen’, a explicat George Jorj.

Trufa este numită și ”aur negru”, datorită rentabilității sale date de cererea foarte ridicată la nivel mondial.

Sursa:agerpres.ro / Foto:colaj