Cererea României de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va fi analizată pe 25 septembrie, dar, cu câteva zile înainte de această dată, Ungaria a anunţat că-şi menţine intenţia de a bloca acest demers.

Aderarea ar fi un demers extraordinar pentru că ar oferi României accesul la un nou tip de investiţii, spune Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management. El aminteşte doar faptul că, de pildă, fondurile de pensii din ţările OCDE nu pot investi decât în ţările membre. O dispută cu Ungaria ar putea să blocheze drumul României spre OCDE.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe a reiterat miercuri că Budapesta va bloca aderarea României la OCDE până se va găsi o soluţie în cazul Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureş a cărui activitate este suspendată. Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş Ştefan Someşan care, în 2014, a emis, fără drept spune justiţia, o decizie prin care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, a fost trimis în judecată joi de procurorii DNA.

Szijjarto s-a întâlnit miercuri cu omologul său român, Teo­dor Meleşcanu, cu ocazia celei de-a 72-a reuniuni a Adu­nării Generale a ONU, dar fără rezultat. “Vom apăra me­reu interesele Ungariei şi ale etnicilor ungari“, a susţinut el.

Sursa:zf.ro / Foto: colaj