Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Târgu Mureș, Casa Palffy, care figurează pe lista celor mai vechi case de locuit din oraș, construită în secolul al XVII-lea, a fost “botezată” încă din anii 1600 drept “Casa Călăului”, în urma unei confuzii stârnite în rândul mirenilor, iar din acest motiv în jurul acestei construcții s-a creat o legendă îmbinată cu adevăr.

Legenda s-a rostogolit în timp, astfel că, în casa respectivă, situată pe Strada Bolyai, în apropierea centrului municipiului Târgu Mureș, se spune că au locuit generații întregi de călăi. Casa a fost construită de Tolnai Janos, care era judecător sau protonotarius, cum se numea la acea vreme și întrucât oamenii nu au înțeles corect denumirea funcției pe care o ocupa judecătorul, acesta a fost poreclit “călăul”, iar casa în care locuia a primit în mod evident numele de “Casa Călăului”.

Evident că istoricii susțin că aceasta e doar o legendă, deoarece judecătorul Tolnai Janos era cel care hotăra sentința, nicidecum nu era cel care o ducea la îndeplinire. Aceștia afirmă că a fi călău nu era compatibil cu calitatea de judecător, care era nobil, pentru că rolul călăului revenea întotdeauna unor persoane din popor, din pătura de jos a societății. Totuși, există voci care susțin că judecătorul ar fi fost poreclit “călău” de către oamenii de rând, din cauza hotărârilor drastice pe care le lua, care erau executate apoi cu cea mai mare promptitudine.

În 1885, “Casa Călăului” a trecut în proprietatea familiei Palffy, până în 1944, când a fost preluată de stat. După 1944, clădirea a rămas fără acoperiș, a început să se distrugă, iar în 1967 Consiliul Orășenesc a evacuat locuitorii pentru începerea unor lucrări de renovare. Acestea însă au fost sistate la scurt timp, iar ‘Casa Călăului” a fost lăsată în ruină mai bine de 30 de ani, fiind doar un loc sinistru ce stârnea curiozitatea trecătorilor.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, casa a fost restaurată în urma ridicării nivelului străzii Bolyai, accesul în subsol a fost desființat, arcadele au fost zidite și s-au montat ferestre pe cele trei laturi ale clădirii. Ulterior, datorită aspectului modificat, casei i-a fost atribuită și denumirea de “Cetatea Bufnițelor”.

Clădirea se află în proprietatea Primăriei Târgu Mureș, iar din anul 2000 au reînceput lucrările de restaurare cu fonduri de la Ministerul Educației și Cercetării, Fundațiile Teleki, Prospero și “Illyes”. Din 2005-2006 aici se țin cursurile Facultății de Pedagogie Muzicală din cadrul Universității de Artă Teatrală din Târgu Mureș.

Potrivit lucrării lui Ioan Eugen Man, “Târgu Mureș, istorie urbană de la începuturi până în 1850”, primele manifestări ale stilului arhitectural baroc au devenit vizibile în acest oraș prin “Casa Călăului”, situată pe strada Bolyai la numărul 12.

Planul casei are o formă dreptunghiulară, cu o proeminență în formă de pătrat pe latura dinspre stradă, unde se află un pridvor, este compusă din subsolul, parterul și un etaj. La nivelul etajului, pridvorul are pe fiecare latură exterioară câte o deschidere semicirculară. Fațada prezintă ornamente în stucatură — baghete prelungi care încadrează arcadele pridvorului, motive florale și vegetale, iar în partea superioară, sub acoperiș, are o cornișă specifică morfologiei plastice baroce.

Sursa:historia.ro