Un atac armat comis, joi, împotriva unui transport special însoțit de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Mureș, soldat cu victime din ambele tabere, a fost scenariul ultimului exercițiu din cele trei programate în cadrul Maris 17, organizat la Târgu Mureș de Jandarmeria Română.

“Am desfășurat ultimul exercițiu combinat Maris 2017 la Baza de Pregătire a Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș. Forțele participante au intervenit pentru capturarea unor persoane care au atacat un transport special cu armament și muniție, care era asigurat cu pază de IJJ Mureș. După atacul asupra transportului, atacatorii s-au refugiat într-o clădire unde efectivele Detașamentului Antiterorist din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi (GMJ) Târgu Mureș au intervenit pentru luarea de măsuri specifice pentru izolarea zonei și capturarea atacatorilor. Acțiunile jandarmilor au fost sprijinite de ISU Mureș, care a acționat pentru acordarea primului ajutor persoanelor rănite în atac, precum și de IPJ Mureș, pentru cercetare la fața locului”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IJJ “Col. Sabin Motora” Mureș, Anca Motoc.

Ca urmare a implicării structurilor din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, peste 100 de persoane au luat parte la activități pe parcursul celor trei zile în care s-au desfășurat exercițiile din cadrul Maris 17.

În prima zi a Exercițiului Maris 17 s-a intervenit la detonarea unui colet suspect plasat sub o mașină în parcarea unui supermarket, în a doua zi, la o luare de ostatici în sala de judecată și capturarea atacatorului, ultima zi fiind rezervată atacului armat asupra unui transport special.

În cadrul exercițiului Maris 17 organizat de Jandarmeria Română, de testare a modului de intervenție a instituțiilor din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, au participat Direcția Generală Management Operațional a M.A.I., Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul Român de Informații, IJJ Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Mureș, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Județean de Protecție Internă.

Prin Exercițiul Maris 17 se urmărește evaluarea modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, organizarea acestora, etapele parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante, într-o situație cât mai aproape de realitate.

Sursa:agerpres.ro / Foto cop: colaj