In timp ce olandezii sprijina consistent si constant cea mai veche fundatie din Tirgu Mures, autoritatile isi bat joc. Cele locale prin taieri de fonduri, probabil dorind sa “economiseasca” pentru a da mai multi bani echipelor sportive profesioniste, iar cele nationale prin initierea de legi care falimenteaza pur si simplu aceste fundatii care au ca scop ajutorarea celor mai putin avantajati de soarta.

“Finanțarea pentru activitățile de recuperare specială pentru copilașii cu dizabilități nu există. Pe motivul acesta, în iminența unei insolvențe sau dizolvări financiare, organizația a fost obligată să întrerupă intervențiile pentru cea mai mare parte. Mă refer la cele ambulatorii, 80% este întreruptă. Am rămas să continuăm, în ciuda faptului că suntem nefinanțați, pentru cei care nu au nici o alternativă. Este vorba de 17 spre 20 de familii cu copilași, toți cu dizabilitate gravă,” a declarat pentru RTM presedintele Alpha Transilvană, dr. Alexandru Lupșa.

Cu toate ca doar o mica parte din serviciile fundatiei mai sunt functionale, acestia in lipsa fondurilor fiind nevoiti sa concedieze mare parte din personal, cu ajutorul olandezilor au reusit totusi sa reabiliteze bazinul de hidroterapie:

Cu începere din data de 18 septembrie, Fundația Transilvană Alpha vă așteaptă cu un bazin de hidroterapie complet reabilitat. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără ajutorul olandezilor: AFAS Foundation, care a donat suma de € 31.785 și Blijvende Hulp voor Roemenië, care a coordonat activitatea de strângere de fonduri.

Noul sistem de dezinfecţie se compune dintr-un aparat de neoliză, un aparat combinat de electroliza sării şi dezinfecţie cu raze ultraviolete. Aparatul are de asemenea şi o funcţie de reglaj automat al nivelului de pH. Tratamentul apei este completat de un dozator automat de algicid şi unul de floculant, pentru limpezire. Procesul de dezinfecţie este monitorizat în continuu prin afişarea valorii pH şi ORP (conţinut de clor). Filtrarea permanentă a apei este realizată printr-un sistem compus dintr-un filtru cu sticlă activă (într-o zi de funcţionare, toată cantitatea de apă din piscină este trecută prin sistemul de filtrare de 22,3 ori). Geamurile bazinului sunt realizate o sticlă de 12 mm. securizată, acestea compunând un perete-cortină special de exterior.

MS / Foto: Fundaţia Transilvană Alpha