Implicare “maxima” la primarie pentru acest subiect… Era prea complicat pentru ei, probabil neimportant, sa se intereseze referitor la aceasta situatie, avand in vedere ca s-a publicat comunicatul inca de sambata. Astfel, puteau oferi un raspuns mai bine documentat si care sa vina in sprijinul parintilor macar cu o explicatie, ca la o solutie nu ne asteptam de la ei. – MS

Corpul de Curatori a Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunţat, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia (vezi in acest material), că se reziliază contractul de închiriere încheiat cu primăria Târgu Mureş pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Unirea’.

Purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu Mureş, Cosmin Blaga, a declarat luni, că la registratura instituţiei nu a fost înregistrată nicio adresă din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia care să anunţe rezilierea contractului pentru închirierea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional ‘Unirea’.

Acesta a precizat că, în momentul în care se va primi o adresă oficială din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia în acest sens, va fi analizată împreună cu serviciile de specialitate din cadrul primăriei Târgu Mureş, mai ales că deocamdată nu există o soluţie definitivă în instanţă, în privinţa înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic.

Precizăm că Liceul Teologic Romano-Catolic, arondat acum la Liceul Teoretic Bolyai Farkas, şi Colegiul Naţional ‘Unirea’ funcţionează a în aceeaşi curte, LTRC în Corpul B al clădirii, unde învaţă 362 de copii, iar ‘Unirea’ în Corpul A, cu 980 de elevi. 

Problemele privind funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

În luna iunie 2017, Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Mureş a anulat, în primă instanţă, decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

Tribunalul Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş.

Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureş a fost atacată cu recurs, însă până la soluţionarea definitivă a cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei hotărâri definitive a instanţei, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.

Sursa:agerpres.ro / Foto:colaj