Locuitorii din localitatea Ungheni, judetul Mures, sunt disperati din cauza fumului si a mirosului care vine dinspre Statia de epurare Aquaserv. Incidentul, care persista de cateva saptamani, ii pune in situatia de a nu mai putea sta cu geamurile deschise si le creaza un vizibil disconfort.

Problema provine de la vegetatia uscata, care se aprinde periodic si arde mocnit, ducand la acest disconfort pentru locuitorii din zona Statiei de epurare.

Dezastru, așa ceva… in plină vara dormim cu geamurile închise. Ieșim afara cu copiii si poți sa tai fumul cu cutitul in unele seri. Asta de parca nu ne ajungea combinatul si noxele masinilor,” spune Anca B.

Acestia au initiat chiar si o petitie publica – Fumul si mirosul din Ungheni -, prin care strang semnaturi cu speranta de rezolvare a problemei.

Pentru a veni in sprijinul muresenilor afectati, am luat legatura cu compania Aquaserv Tirgu Mures, care ne-a raspuns foarte prompt, prin purtatorul de cuvant, chiar daca era duminica seara. Intr-adevar, problema exista si este (re)cunoscuta de companie. 

“Există într-adevăr câteva focare unde arde mocnit vegetație uscată, dar acestea nu sunt în incinta Stației de epurare. Din punctul de vedere al Aquaserv nu există niciun motiv de îngrijorare, pentru locuitorii din zonă. Terenul respectiv este lipit de gardul Statiei, fiind utilizat in trecut pentru depozitarea namolului rezultat in urma epurarii. Acesta este concesionat de catre AQUASERV si prin urmare este responsabilitatea noastra, iar colegii nostri se ocupa de eliminarea acestor focare, care ard mocnit.

In zona respectiva au mai fost semnalate incendii de vegetatie si la sfarsitul lunii august, iar in zona au intervenit pompierii, la solicitarea AQUASERV. Din pacate, din motive necunoscute, se pare ca aceste focare au reaparut. Este posibil ca vantul puternic din cursul zilei de ieri, sa fi avut un rol important. Probabil ca in cursul zilei de azi acestea vor fi stinse,” ne-a relatat purtatorul de cuvant Nicu Tomuletiu.

Speram ca problema sa fie rezolvata in cel mai scurt timp, asa cum reiese si din pozitia Aquaserv. Le mai transmitem ca ar fi bine sa se ocupe mai cu simt de responsabilitate de acel teren concesionat, sa-l intretina in asa fel incat sa nu mai existe posibilitatea de a se reaprinde periodic. Credem ca este destul de simplu, trebuie doar sa tina zona curata, fara vegetatie uscata. Mai pe scurt, sa tunda iarba. 😉

MS