Furtuna care s-a abătut duminică în România provocând pagube materiale însemnate și pierderi de vieți omenești a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicate luni într-un comunicat de presă.

“Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie. Evoluția acestui sistem frontal a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 — 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 — 13.000 metri. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe”, explică specialiștii meteorologi.

Si noi am publicat mai multe materiale care contineau avertizari ANM: ATENTIE! S-a emis cod portocaliu pentru Mures: Furtuni PUTERNICE cu vant de peste 90 km/h! Vezi zonele vizate….

În data de 17 Septembrie au fost emise avertizări meteorologice de vreme severă imediată (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru județele: Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureș, Sibiu, Maramureș, Cluj, Sălaj și Satu Mare. Mesajele de atenționare și avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie și în prima parte a nopții de duminică spre luni (17/18 septembrie 2017).

Toate aceste avertizări/atenționări meteorologice au fost transmise în flux operațional către: Centrul operativ pentru situații de urgență de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU Județene, Prefecturile județene, AN Apele Române și mass media.

Sursa:agerpres.ro