Câteva sute de cadre ale instituțiilor care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului vor participa, în perioada 19 – 21 septembrie, la Târgu Mureș, la exercițiul Maris 17, în care va fi simulat un atac armat cu luare de ostatici, intervenția la un colet suspect și atacarea unui transport special.

Primul exercițiu va începe marți, la ora 9,00, în parcarea unui complex de retail din Târgu Mureș (JISK), apoi, miercuri, va avea loc la Tribunalul Mureș, iar joi, la Baza de Pregătire a IJJ Mureș.

Un colet suspect plasat sub un autoturism în parcarea unui supermarket din Târgu Mureș a fost extras de un robot specializat și detonat de pirotehniștii care au participat, marți, la primul exercițiu din cele trei programate în cadrul Exercițiului Maris 17, organizat de Jandarmeria Română.

UPDATE 19 septembrie: Imagini de la simulare – Botos Claudiu – ‎INFO TRAFIC jud. MURES:

”În scenariul primei zile de exercițiu s-a marcat modul de acțiune a structurilor din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului din România în cazul descoperirii unui colet suspect. Acțiunea s-a petrecut în parcarea unui complex de retail din Târgu Mureș și a constat în plasarea unui colet suspect sub o mașină. Un agent de pază din cadrul complexului a sunat la 112 și au fost alertate structurile din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului. Astfel s-a intervenit cu efective de jandarmi pentru izolarea zonei, s-a intervenit cu efective de polițiști pentru restricționarea traficului rutier și cu specialiști din cadrul SRI. Coletul a fost detonat și apoi au intervenit criminaliștii din IPJ Mureș, specialiștii BCCO și DIICOT pentru cercetarea la fața locului”, a declarat Anca Motoc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) ”Col. Sabin Motora” Mureș.

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) “Col. Sabin Motora” Mureș, colonel Tiberiu Adrian Filipaș, a declarat luni, într-o conferință de presă, că la acest exercițiu, al 7-lea dintr-o serie de 8 exerciții organizate de Jandarmeria Română, vor participa toate instituțiile cu atribuții în domeniul ordinii publice și a prevenirii și combaterii terorismului.

Tiberiu Filipaș a precizat că toate exercițiile se vor derula la obiective aflate în competența Jandarmeriei, iar rolul coordonator în cadrul intervențiilor va reveni specialiștilor antitero din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).

Potrivit șefului IJJ Mureș, imediat după anunțarea evenimentelor se va institui nivelul roșu de alertă, ocazie cu care se va interveni pe mai multe segmente, începând cu SRI, care este autoritate cu rol coordonator în Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, ;și continuând cu Direcția Generală Management Operațional a MAI, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și efective din cadrul IJJ Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Mureș, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Județean de Protecție Internă.

Acesta a precizat că, prin cele trei exerciții naționale de intervenție antiteroristă “Maris 17”, se urmărește antrenarea componentelor Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru gestionarea în comun a provocărilor determinate de intervenția antiteroristă la obiective din competența Jandarmeriei Române, precum și perfecționarea și testarea efectivelor de jandarmi.

Prin “Maris 17” se urmărește evaluarea modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, organizarea acestora, etapele parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante, într-o situație cât mai aproape de realitate.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj