Nu sunt doar vile in Livezeni…

Primarul comunei Livezeni, Bányai István, a anunţat, vineri, iniţierea unui proiect pentru combaterea sărăciei şi a marginalizării în această localitate, în valoare de 19 milioane de lei, prin care se doreşte îmbunătăţirea situaţiei familiilor care trăiesc acum sub limita sărăciei, atât prin calificarea a peste 300 de persoane în diverse meserii, cât şi prin şcolarizarea a 290 de copii analfabeţi. 

‘Ne-am propus ca până la mijlocul anului 2020, să reuşim să îmbunătăţim situaţia familiilor care trăiesc acum sub limita sărăciei, să avem servicii sociale şi medico-sociale care să funcţioneze şi, nu în ultimul rând, să dezvoltăm economia locală prin întreprinderile noi înfiinţate şi prin calificarea forţei de muncă’, a arătat primarul din Livezeni, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, în Livezeni trăiesc peste 400 de familii în sărăcie, care nu au acces la servicii de sănătate şi educaţie, care nu au venituri, locuri de muncă şi care nu îşi cunosc drepturile. Din cele 400 de familii, 150 de familii trăiesc doar din alocaţii, 250 de persoane primesc venitul minim garantat şi mai mult de jumătate din gospodării sunt suprapopulate, ‘în fiecare casă de chirpici care stă să cadă, locuind cel puţin 6 suflete’.

‘În sat, încă există case neracordate la energie electrică şi aproape nicio familie nu are acte de proprietate pe acoperişul de deasupra capului. O treime din locuinţele din această comunitate, se află într-o stare avansată de distrugere şi reprezintă un pericol pentru familiile respective. O treime din locuinţe nu au încălzire pe timp de iarnă, iar mai mult de jumătate sunt lipsite de condiţii minime de igienă şi sănătate. Învăţământul local, se confruntă cu o rată a abandonului şcolar de 13% şi 290 de copii sunt analfabeţi. Aproape 1000 de persoane nu au un loc de muncă, adică 80% din populaţia de aptă de muncă a comunităţii. Din aceştia, peste jumătate au cel mult 4 clase, iar 350 au terminat gimnaziul’, a arătat Bányai István.

Proiectul ‘Măsuri integrate pentru combaterea sărăciei şi a marginalizării în Livezeni’, co-finanţat din fonduri europene, va fi implementat de Primăria Comunei Livezeni, Şcoala Gimnazială “Benedek Elek” Livezeni, Asociaţia pentru Inovare Socială, Fundaţia Creştină ‘RHEMA’ şi Unic Sports SRL.

Prin proiectul în valoare de 19 milioane de lei se doreşte ajutarea a 290 de copii să meargă la şcoală, calificare a peste 300 de persoane, instruirea a 200 de oameni cu spirit întreprinzător, pornirea a 40 de afaceri în sat, înfiinţarea unui centru comunitar cu servicii sociale, medicale şi medico-sociale, prin care 600 de persoane din această comunitate vor primi asistenţă de specialitate: vor beneficia de analize medicale, tratamente, educaţie pentru igienă şi sănătate.

De asemenea, 150 de familii vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit prin realizarea de lucrări de reparare, igienizare, instalare a sistemelor de încălzire, racordare la energie electrică şi apă şi se va reglementa situaţia juridică a locuinţelor fără acte de proprietate şi înregistrarea copiilor fără acte de identitate, pentru a-şi putea accesa drepturile legale.

‘Nu în ultimul rând, vom derula o amplă campanie prin care vom atrage atenţia mediului de afaceri, dar şi non profit cu privire la progresul realizat de comunitatea din Livezeni în ceea ce priveşte educaţia, accesul la servicii, calificarea şi ocupare în scopul de a atrage investiţii care să asigure sustenabilitatea demersului nostru comun’, mai precizează Bányai István.

Sursa:agerpres.ro / Foto: colaj