Alertă în Centrele de transfuzii după ce s-au înregistrat șase decese din cauza virusului West Nile şi 22 de cazuri de îmbolnăvire în toată ţara.

Anul trecut a fost înregistrat un astfel de caz chiar și la Tîrgu-Mureș, a declarat pentru RTM purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine din Tirgu Mures, Marinela Lazăr. Aceasta mai spune ca la Tirgu Mures sangele nu este verificat suplimentar de la donatori, ci reprezentantii Centrului de Transfuzii se bazează pe buna credinta a acestora care fac o declaratie pe proprie răspundere. Ca masura suplimentara, in aceasta perioada, persoanele care au calatorit in judetele unde au fost depistate cazuri nu sunt acceptate la donare decat la 30 de zile dupa ce au calatorit in zonele afectate.

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. De multe ori, oamenii trăiesc cu infecţia, dar nu ştiu că o au. În cazuri rare, West Nile conduce la o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării, meningita sau encefalita. Cei afectaţi pot avea convulsii sau pierderi de memorie.

Atentie! Aproximativ 80% dintre persoane nu prezinta simptome, doar că boala se poate transmite de la om la om prin sângele transfuzat.

MS / Foto: colaj