Erau de rasul curcilor si pericol public cand se ocupau  de circulatie! Avand in vedere “pregatirea” de care dau dovada…

De câte ori vi s-a întâmplat ca polițiștii locali să vă înștiințeze, să vă invite la sediu sau să vă amendeze pentru încălcarea unor reguli de circulație pe drumurile publice? Ei bine, ar fi cazul să știți că o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (nr. 11, în dosarul 3/2017) a devenit obligatorie pentru toate instanțele și pentru toți agenții constatatori. 

Decizia a fost dată în 19 iunie, la sesizarea Avocatului Poporului, și spune următoarele: “În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.”

Cu alte cuvinte, agenții de poliție locală, dar și angajații firmelor de parcare nu vor mai putea să vă înștiințeze, să vă invite sau să vă amendeze decât în prezența unui agent al poliției rutiere. În același timp, poliţiştii locali nu mai au voie să solicite informaţii despre conducătorul autovehiculului identificat. Practic, poliţiştii locali pot da amenzi doar dacă îl surprind pe conducătorul auto în flagrant sau dacă aşteaptă ca acesta să revină la maşină.

Citeste mai mult. / Foto: colaj