Ungaria nu va sprijini aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat vineri MAE de la Budapesta într-o declarație citată de agenția de presă MTI.

MAE ungar precizează că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară. Autoritățile croate l-au acționat în judecată pe directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat fostului premier croat Ivo Sanader o mită în valoare de 10 milioane de euro pentru ca MOL să poată cumpăra acțiuni ale societății petroliere croate INA.

MAE de la Budapesta a mai menționat că Ungaria și-a declarat la Consiliul OCDE — care se desfășoară vineri la Paris — intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.

Potrivit agenției croate HINA, Slovenia a anunțat și ea cu câteva zile în urmă că nu va sprijini intrarea Croației în OCDE, din cauza refuzului guvernului de la Zagreb de a aplica decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga prin care Slovenia a primit acces în apele internaționale ale Croației.

Secretarul general al OCDE, Jose Angel Guria, este așteptat să-și prezinte propunerea privind extinderea acestei organizații ce reunește țările cele mai dezvoltate economic. Statele membre ale Uniunii Europene care aspiră să se alăture OCDE sunt România, Croația și Bulgaria.

Sursa:agerpres.ro