Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a anunțat că în urma primirii motivării instanței de judecată referitoare la suspendarea executării deciziei nr. 1385/31.08.2017 emisă de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prin care s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, s-a decis arondarea elevilor și părinților acestui liceu la altă unitate școlară.

Am primit motivarea, am emis ordinul către IȘJ Mureș în așa fel încât elevii să fie înscriși în clase și profesorii să le predea începând cu ziua de luni. Elevii și profesorii vor fi arondați unui liceu, astfel încât până la finalizarea unui proces aflat pe rolul instanței de judecată și până la finalizarea anchetei DNA, în care sunt implicați membrii Consiliului de Administrație din acea perioadă și fostul inspector general școlar județean, elevii să nu aibă de suferit. Este singura soluție pe care poate să o sugereze Ministerul Educației Naționale la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Vor fi sub tutela altui liceu, este o soluție provizorie, până la soluționarea în instanță. În momentul în care se va soluționa procesul, lucrurile vor reveni la normal. Ieri am primit motivarea instanței în baza acestei motivări. Direcția juridică a găsit soluția legală prin care elevii afectați de acest conflict local să nu piardă nimic din prima zi de școală”, a declarat ministrul Educației, la Antena 3.

Pop a precizat că nu se va schimba nimic, nici profesorii, nici clasele, elevii nu vor fi mutați din clădirea în care funcționează, ci vor fi arondați la un liceu acreditat, cel mai probabil la Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș.

Șeful IȘJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat joi, pentru AGERPRES, că întrucât LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, în baza ordinului venit de la MEN, vineri dimineață va fi convocat Consiliul de Administrație și se va decide școala la care vor fi arondate clasele de la LTRC.

Problemele privind funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

În luna iunie 2017, Secția de contencios administrativ a Tribunalului Mureș a anulat, în primă instanță, decizia emisă de Inspectoratul Școlar Județean prin care s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ.

Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Romano-Catolic și a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de IȘJ Mureș. Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureș a fost atacată cu recurs, însă până la soluționarea cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei decizii definitive a instanței, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de IȘJ Mureș prevede la articolul 1 că, începând cu anul școlar 2015-2016, se înființează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș prin divizarea parțială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas și a Colegiului Național Unirea.

La art. 2, se prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocațională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înființat, precum și clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Național Unirea.

Sursa:agerpres.ro