Peste 300 de copii cu cancer şi leucemie ajutaţi de asociaţii ale bolnavilor cu maladii similare să nu abandoneze şcoala din cauza lispurilor materiale primesc, pentru noul an şcolar, rechizite, manunale şi ghiozdane, anunţă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Acestia vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar care va începe luni. Ei sunt nevoiţi să se deplaseze periodic la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi, respectiv la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj, întrucât în unităţile sanitare din localităţile în care locuiesc nu există posibilitatea să facă tratamentul.

“Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.  În legislaţia românească nu există niciun fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa într-un fel sau altul faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. În anul  2016, majoritatea părinţilor acestor copii erau şomeri. La început de an şcolar, toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor  cele necesare pentru noul an de învăţământ. În plus, majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară.  În anul şcolar 2016 – 2017, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 94%.“, mai spun reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Sursa:obs.ro / Foto: colaj