Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat miercuri un miting de protest în fața Instituției Prefectului – Județul Mureș, la care au luat parte în jur de 2.000 de persoane, pentru a convinge Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

În timpul manifestării, care a durat mai bine de 45 de minute, a fost citit un apel din partea prinților, în care se arată că ‘acțiunile ministrului educației, ale prefectului și ale inspectorului școlar general, declarațiile contradictorii ale acestora, care induc în eroare elevii, părinții, profesorii și reprezentanții bisericii, au depășit limita suportabilului’.

Părinții elevilor susțin că au fost ‘înșelați’ prin faptul că nu au fost informați cu privire la finalitatea proceselor din instanță care au avut ca obiect anularea deciziei IȘJ Mureș de înființare a LTRC. În plus, părinții susțin că ministrul educației ar fi declarat că Inspectoratul Școlar Județean Mureș ‘ar trebui să desființeze” acest liceu.

Prin urmare, facem apel la toate instituțiile statului care sunt responsabile de situația în care se află Liceul Teologic Romano-Catolic și implicit copiii noștri să remedieze cu efect imediat neajunsurile și erorile care au dus la această situație intolerabilă, care afectează viitorul copiilor noștri. Solicităm insistent asigurarea condițiilor necesare desfășurării procesului educațional, conform prevederilor constituționale și dreptului pe care copiii îl au: să frecventeze școala aleasă de ei, de părinții lor, fără a dezbina familii, frați de frați! Cerem clarificarea statutului juridic al Liceului Teologic Romano-Catolic și soluționarea imediată a situației create. Dorința noastră este ca Ministerul Educației să rezolve acest caz printr-o hotărâre de guvern sau ordonanță de urgență’, se arată în apelul părinților.

Tüntetés. Vonulunk.

Posted by Civilek a Katolikus Iskoláért on 6 Septembrie 2017

De asemenea, părinții au solicitat Ministerului Educației să prelungească mandatul directorului școlii, să asigure în continuare angajarea profesorilor și buna funcționare a procesului educațional.

În discursul său, arhiepiscopul romano-catolic Jakubinyi György a afirmat că, deși în 2015 s-a stabilit printr-un protocol cu Ministerul Educației situația învățământului confesional și în același an a început organizarea LTRC, în toamna anului 2016 a fost contestat modul de înființare a școlii.

Arhiepiscopul Jakubinyi György a susținut că această școală trebuie ocrotită și la fel ‘toți cei care luptă” pentru ea.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punctul de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive, că elevii care învață în actuala locație vor rămâne în continuare în clădirea respectivă, însă pentru ca aceștia să nu sufere, s-a decis alocarea unor clase la alte școli cu predare în limba maghiară, care sunt acreditate.

Sursa:agerpres.ro