Sa-l fi ajuns frica de multime pe primarul-inculpat in mai multe dosare penale?

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a aflat de pe stradă, de la maghiari, faptul că Biserica Romano-Catolică a anunţat, cu mai multe zile în urmă, organizarea unui miting pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic. 

‘Nu e corect să aud de pe stradă că se organizează miting, era normal să ne anunţe. I-am trimis o scrisoare arhiepiscopului Jakubinyi György (preşedintele Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania, n.r.) şi ne-a răspuns că ‘Suntem recunoscători pentru tot efortul depus de Primăria şi Consiliul Local Târgu Mureş în soluţionarea situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic şi vă invităm să ne fiţi alături’. Sigur, nu alături pe stradă. Pe mine mă supără că populaţia devine captivă la astfel demersuri pe care unii le fac ca să atragă atenţia (…) După o oră după ce i-am scris arhiepiscopului au venit să depună cerere de avizare’, a arătat Florea.

Edilul a spus că mitingul care urmează să înceapă miercuri după-amiază la Târgu Mureş nu îşi are rostul, întrucât s-a stabilit prin sentinţă definitivă că la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic s-a produs o greşeală administrativă, iar din acest motiv demersurile pentru reînfiinţarea şcolii trebuie reluate. 

‘Să recunoască că au greşit ei şi inspectorul general şcolar (al ISJ Mureş, n.r.). Ar fi trebuit să recunoască că e o greşeală administrativă şi nu se făcea atâta tevatură cu DNA, mă mir că nu cheamă şi comisia de la Nurnberg. E o greşeală administrativă, nu era nevoie de arestare, nu a făcut inspectorul niciun beneficiu (…) Părinţii trebuie să înţeleagă că e o sentinţă definitivă, cu sentinţa nu te joci. Mi-e milă de oamenii aceştia fiindcă sunt chemaţi de pomană, sunt masă de manevră. Eu sunt nemulţumit, la fel ca şi ei, pentru soarta copiilor, fiindcă sunt primar şi la români şi la maghiari. Şi am căutat soluţii să nu sufere copiii, să li se recunoască anii de şcoală. Nu cred că e momentul pentru târgumureşeni să se iasă în stradă. Era foarte clar să pornim tot demersul de la A la Z şi să facem cum trebuie. În decembrie trebuie pornită reţeaua şcolară, se reorganizează şi se reînfiinţează. Nu trebuie folosiţi părinţii ca masă de manevră (…) Dar în continuu se doreşte ca Târgu Mureş să fie considerat poligonul confruntărilor interetnice şi al aţâţării în continuu, acum şi al confruntărilor religioase (…) Copiii rămân cu o traumă, părinţii rămân cu o traumă’, a susţinut Dorin Florea.

Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunţat în biserici şi în presa maghiară, încă de duminica trecută, organizarea la Târgu Mureş a unui un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului, pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC). 

Potrivit unor postări pe paginile de socializare ale unor politicieni locali, încă din data de 2 septembrie arhiepiscopul Jakubinyi György, preşedintele Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania solicita tuturor preoţilor maghiari, indiferent de confesiune, să anunţe în timpul slujbelor religioase acţiunea de protest programată pentru data de 6 septembrie, din faţa Prefecturii Mureş.

Urmare a apelului făcut de arhiepiscopul romano-catolic Jakubinyi Györgyi, UDMR Mureş şi Partidul Civic Maghiar au făcut la rândul lor anunţuri pentru participarea la mitingul, care va fi organizat sub sloganul ‘Nu lăsăm şcoala!’.

Cererea de avizare a mitingului a fost depusă în ultima clipă şi a fost aprobată pentru miercuri, între orele 16,00 şi 20,00, fără închiderea traficului rutier.

De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive.

‘Ne dorim să înţeleagă părinţii, măcar în ultimul ceas, dacă le pasă de copii, că aceştia trebuie să înceapă şcoala, lunea viitoare, într-o unitate înfiinţată legal, acreditată şi autorizată. Toată populaţia şcolară maghiară de a VIII-a a primit clase de început la alte şcoli’, a precizat şeful ISJ Mureş.

Potrivit şefului ISJ Mureş, în ciuda hotărârii judecătoreşti definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a şi trei clase de liceu. 

‘Situaţia este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte şcoli: am suplimentat planul de şcolarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureş, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unităţi şcolare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate şcolară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă şi ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuşi sunt înscrişi şi la alte şcoli şi toată populaţia şcolară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăseşte fie la liceu, fie la şcoala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranţă îi regăsim şi altundeva înscrişi’, a precizat Ioan Macarie.

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ, fără respectarea unor proceduri, iar în luna august a acestui an, actul de înfiinţare a LTRC, semnat de fostul şef al ISJ Mureş, a fost anulat de instanţă.

Sursa:agerpres.ro / Foto:stirileprotv.ro