Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Târgu Mureș, că dacă nu mai există Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC), contractul de închiriere dintre municipalitate și Statusul Romano-Catolic cu privire la clădirea în care funcționează acum Colegiul Național Unirea este reziliat de drept.

Precizăm că LTRC și Colegiul Național Unirea funcționează în aceeași curte, LTRC în corpul B al clădirii, unde învață 362 de copii, iar Colegiul Național Unirea — în corpul A, cu 980 de elevi.

‘Dacă dispare această școală (LTRC — n.r.), așa cum în contract era prevăzut legat de Liceul Unirea, semnat de autoritățile locale și de Statusul Roman Catolic, de Biserica Romano-Catolică, acolo scrie că în momentul în care există această școală, contractul este în vigoare, în momentul în care nu mai există această școală, contractul de drept — nu trebuie să faci nimic, numai să trimiți o notificare la Primărie — contractul este reziliat. Acest lucru înseamnă că Biserica Catolică nu are încotro decât să rezilieze contractul. Nu știu, nu vreau să spun ce se va întâmpla, nu iau eu deciziile acolo, dar probabil acest lucru se va întâmpla, fiindcă scrie în contract. Nu ai încotro, nu poți să cauți altă soluție. Și de acolo va pleca un alt scandal, că Biserica Romano-Catolică scoate din școală copiii români. Nu va scoate, bineînțeles, nu acesta este scopul, dar trebuie văzut și din acest punct de vedere care vor fi eventualele consecințe pe termen mediu, nu începând de săptămâna viitoare. Cred că se va găsi o soluție în așa fel încât acest liceu (LTRC — n.r.), în care părinții și comunitatea au încredere, să funcționeze mai departe’, a declarat liderul UDMR, după mitingul de la Târgu Mureș pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

Kelemen Hunor a susținut că nu a discutat problema LTRC cu ministrul actual al educației, însă a vorbit cu premierul și cu vicepremierul, cu fostul ministru al educației, a vorbit cu președintele Klaus Iohannis și foștii prim-miniștri Dacian Cioloș și Sorin Grindeanu și cu alți miniștri, însă toți au spus că nu au ce să facă.

‘Am vorbit cu foarte mulți miniștri și toată lumea spune ‘aveți dreptate, poate că este o greșeală administrativă pe undeva, dar nu avem ce să facem’. Eu nu înțeleg această atitudine, pentru că noi am încercat prin trei-patru proiecte de hotărâri prin Consiliul Local să corectăm dacă a existat pe undeva o greșeală administrativă, fiindcă aici doar despre acest lucru putem să vorbim, deoarece atunci când a fost înființată școala, intenția legiuitorului, intenția CL a fost de a înființa o școală. De aici trebuie să pornim. De fiecare dată acele hotărâri pe care le-am inițiat în acest an au fost atacate de prefectul județului Mureș. Este clar că există o intenție de a desființa o școală, de a nu lăsa să funcționeze o școală maghiară, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. E o chestiune politică, degeaba intrăm în chichițele administrative și juridice, fiindcă dacă exista voință politică, exista această școală, unde părinții au trimis copiii și au avut încredere’, a susținut liderul UDMR.

Acesta a afirmat că până în ultima clipă se poate găsi o soluție în privința funcționării LTRC, că trebuie păstrată personalitatea juridică a liceului și trebuie prelungită numirea directorului interimar. Kelemen crede că se poate găsi o soluție, fiindcă din punct de vedere juridic ar exista soluții. ‘Dar sunt convins că toată lumea e speriată că vine DNA-ul și-i arestează pe toți’, a adăugat el.

Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat, miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, la care au luat parte în jur de 2.000 de persoane, cu scopul de a convinge Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive, că elevii care învață în actuala locație vor rămâne în continuare în clădirea respectivă, însă pentru ca elevii să nu sufere, s-a decis alocarea unor clase la alte școli cu predare în limba maghiară, care sunt acreditate.

Sursa:agerpres.ro / Foto:colaj