Administrația Națională de Meteorologie și SIVECO România lansează aplicațiaINOVAGRIA Meteo, cea mai nouă soluție IT dedicată managementului fenomenelor meteo și agrometeo din România.

Rodul inovației SIVECO și al tehnologiei ANM, aplicația INOVAGRIA Meteo este de un real folos fermierilor prin datele agrometeo specializate puse la dispoziție, dar și altor categorii de utilizatori interesați de starea vremii.

Cu ajutorul INOVAGRIA Meteo fermierii vor putea să își planifice eficient activitatea agricolă și să ia deciziile corecte pentru protejarea producție agricole. Aceștia vor avea posibilitatea de a cunoaște în orice moment starea vremii, presiunea atmosferică, umiditatea aerului și a solului, viteza vântului sau rezerva de apă din sol la nivel de localitate. Având aceste informații la zi fermierii vor ști când să scoată utilajele pe câmp, când să irige, când să protejeze culturile de arșiță sau îngheț și când să-și planifice lucrările de semănat astfel încât să evite înghețul plantelor.


În contextul schimbărilor climatice actuale și previzibile, cea mai bună modalitate de a găsi măsuri de adaptare specifice pentru agricultură și nu numai, se bazează pe activitatea de prognoză și avertizarea fenomenelor meteo periculoase, precum și pe informații specializate privind evoluția, intensitatea și aria de extindere a acestora. Fundamentarea procesului de adaptare la schimbările climatice pe date climatice și studii specializate va permite factorilor de decizie și practicienilor să ia cele mai bune măsuri de prevenire și diminuare a riscurilor climatice. De aceea, aplicația suport INOVAGRIA Meteo răspunde provocărilor generate de creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteo în corelație cu necesitatea de a îmbunătăți managementul resurselor în activitatea de producție‘, afirmă Dr. Elena Mateescu, Director General Administrația Națională de Meteorologie.

Utilizatorii vor avea acces, de oriunde și oricând, la o serie de date meteo și agrometeo importante, precum:

—condițiile meteo pentru orice loc din România;
—prognoza meteo specializată pentru următoarele 24 de ore i pe 3 zile, pentru orice loca’ie din România;
—temperatura aerului ;i a solului, dar și minima și maxima zilei;
—cantitatea de precipitații, umiditatea aerului și umiditatea solului;
—presiunea atmosferică, viteza vântului și rafala maximă a vântului;
—rezerva de apă din sol pentru cultura de grâu și porumb și buletin agrometeorologic;
—avertizări imediate de vreme severă la nivel de localitate;
—fenomene de risc;
—istoric meteorologic pentru fiecare stație meteo.

Vremea actuală ridică probleme deosebite pentru culturile agricole, iar fermierii trebuie să fie în permanență la curent cu sfaturile, recomandările și avertizările experților în meteorologie. Inovația pe care o aduce aplicația noastră constă în faptul că fermierii vor avea acces direct pe telefon la cele mai recente date meteo, vor primi notificări cu avertizările de vreme severă, iar prognoza pe trei zile îi va ajuta să ia măsurile necesare astfel încât să fie evitate eventualele pericole pentru producția agricolă‘, declară Gabriel Lospa, Director departament eAgriculture SIVECO România.

Situații meteo complicate ajung acum, din timp, pe orice dispozitiv Android, aplicația fiind disponibilă pentru descărcare pe Google Play Store.

Sursa:agerpres.ro