Salariile în România au crescut faţă de anul trecut, însă chiar şi în aceste condiţii în “ora­­­­şele de succes” nivelul salarizării se menţine unul scăzut. O arată datele Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora în continuare, exceptând Bucureştiul, în centrul şi în vestul ţării se găsesc cele mai mari salarii.

În Capitală se câştigă cel mai bine, angajaţii obţinând, în medie, peste 3.000 de lei net/lu­nă, în timp ce, la pol opus, angajaţii din Te­le­or­man câştigă 1.720 de lei net/lună, la ju­mătate faţă de cât obţin bucureştenii şi cu 27% sub media naţională. În clasamentul judeţelor unde se obţin cele mai mari salarii, Capitala este urmată de Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei) Argeş (2.486 lei) şi Mures (2,152 lei)  în timp ce la pol opus, după Teleorman urmează Ialomiţa (1,789 lei); Brăila (1.801 lei); Harghita (1.808 lei); Covasna (1.817 lei).

Nivelul salarial pe judeţe ilus­trea­ză două tipologii de zone din Ro­mâ­nia: unele dezvoltate, concentrate în ju­rul a 5-6 oraşe mari plus zonele li­mi­tro­fe, unde majoritatea anga­jaţilor lu­cre­ază la privat şi câştigă peste ni­velul sa­lariului minim pe economie, şi unele slab dezvoltate, unde există foar­te pu­ţini angajaţi dintre care cei mai mulţi lu­crează la stat sau pe sala­riul minim, spun consultanţii, scrie ZF.

Sursa:gandul.ro / Foto: colaj