Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că Oficiul European Antifraudă, dar şi organele de urmărire penală din ţară au fost sesizate după ce instituţia sa a primit o scrisoare falsă, trimisă de către un aşa-zis organism european, autointitulat ‘EU Structural Funds External Audit Agency Post-Implementation Monitoring & Survey’, în care era avertizată că este pasibilă de rambursarea unor fonduri europene. 

Prin scrisoarea respectivă, Consiliul Judeţean Mureş era somat să remedieze o serie de probleme care ar fi apărut în implementarea proiectului ‘Modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean Mureş’ până la data de 1 septembrie 2017, altfel va fi activat mecanismul european pentru recuperarea fondurilor cheltuite pentru acest proiect, incluzând rambursarea integrală a fondurilor. Şi aceasta pentru că beneficiarul finanţării nu ar fi îndeplinit o serie de condiţii în ultimii trei ani, după finalizarea proiectului, iar din acest motiv se consideră a fi “un eşec strategic major”.

Proiectul vizat a avut o valoare totală de peste 11,2 milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă a fost de peste 8,6 milioane de lei şi a fost implementat în perioada 26 iunie -24 noiembrie 2011.

Preşedintele CJ Mureş a spus că adresa, care purta şi antetul Uniunii Europene, făcea referire la o serie de indicatori din proiectul respectiv care nu au existat în acesta. Peter Ferenc a susţinut că în urma analizării adresei respective s-a constatat că organismul european emitent nu există, că aceasta era semnată de un anume David Zoltay, iar în urma unor demersuri s-a stabilit că scrisoarea a fost trimisă prin curier din Cluj-Napoca, nu de la Bruxelles, aşa cum apare înscris pe document.

Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Centru a reacţionat la scrisoarea respectivă, arătând că proiectul ‘Modernizarea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean Mureş’ a fost implementat în perioada 26 iunie -24 noiembrie 2011, iar în primii 3 ani de durabilitate indicatorii asumaţi prin contractul de finanţare au fost realizaţi.

În plus, susţine ADR Centru, indicatorii amintiţi în scrisoare nu se regăsesc în cererea de finanţare.

Sursa:agerpres.ro