Promovarea turistică a judeţului Mureş reprezintă o preocupare constantă a Consiliului Judeţean Mureş, motiv pentru care s-a luat decizia înfiinţării unei asociaţii judeţene pentru a promova valorile culturale şi turistice ale judeţului Mureş, atât pe plan local cât și internațional. În şedinţa de azi consilierii judeţeni au votat participarea judeţului Mureş ca membru fondator la constituirea Asociaţiei ”Visit Mureş” Egyesület şi au aprobat actul constitutiv şi statutul asociaţiei. Alături de Consiliul Judeţean, membrii fondatori sunt Muzeul Județean Mureș și Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș.

Obiectivele principale ale asociaţiei sunt elaborarea propunerilor privind politicile de dezvoltare a turismului în județul Mureș, realizarea de materiale promoţionale privind patrimoniul cultural şi obiectivele turistice din judeţ, crearea pachetelor turistice, în colaborare cu prestatorii de servicii în domeniu pentru promovarea diferitelor forme de turism, precum şi organizarea şi participarea la evenimente cu specific turistic ex. târguri de turism, conferinţe şi seminarii, schimburi de experienţă, etc.

Județul Mureș, județ pilot în Caravana Națională Junior Sport.Asociaţia Junior Sport, în calitate de inițiator, și Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de partener principal, dau startul începând de astăzi primului număr național Revista JUNIOR SPORT – Mureș, ediție dedicată exclusiv educației sportive și promovării mișcării sportive, în special a celei juvenile, din județul Mureș și în care vor fi promovate și marile valori ale sportului românesc originare din această parte a țării. Consiliul Județean Mureș va participa la publicarea a 3000 exemplare.

Aceasta va fi lansată oficial în 9 decembrie 2017 la Palatul Culturii din Tg. Mureș. În cadrul acestui eveniment – numit generic “Concertul” sportului mureșan – micii sportivi de la cluburile din județul Mureș, în prezența unor mari nume ale sportului românesc (originare din acea zonă și nu numai), vor prezenta frumoase demonstrații. Din ianuarie 2018, Revista Junior Sport – Mureș va fi distribuită, GRATUIT, în școlile din județul Mureș, în cadrul acțiunii ”AZI SUNT PROFU’ TĂU DE SPORT!” de către mari sportivi și reprezentanți ai instituțiilor de profil din județ.

În şedinţa de astăzi s-a aprobat şi Planul de acţiune privind serviciile sociale din judeţul Mureş, pe perioada 2018-2020. În cadrul acestuia, au fost incluse următoarele tipuri de servicii necesare a fi contractate de către DGASPC Mureş, la nivelul judeţului Mureş: 1. Servicii rezidenţiale tip CTF 2. Servicii rezidenţiale – copii cu dizabilităţi 3. Servicii asistent maternal profesionist 4. Servicii de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă 5. Servicii rezidenţiale – persoane adulte cu dizabilităţi 6. Servicii rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă – victime ale violenţei în familie.

Valoarea estimată a serviciilor mai sus enunţate este 14.236.014 lei, din care 4.745.338 lei pentru anul 2018, 4.745.338 lei pentru anul 2019 şi 4.745.338 lei pentru anul 2020.

În ședința de astăzi au fost aprobate o serie de investiții ce vizează Spitalul Clinic Județean Mureș. În cadrul rectificării bugetului județean a fost alocată spitalului judeţean suma de 1.365.000 lei , din care 300.000 de lei pentru achiziționarea de echipamente de sterilizare pentru specializările ginecologie și oftalmologie, iar restul sumei pentru achiziționarea a 3 cazane pentru centrala termică, astfel încât să se poată asigura încălzirea adecvată a secțiilor pe perioada iernii.

De asemenea s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru două proiecte cu finanțare europeană ce vizează reabilitări energetice la secțiile oncologie și pneumologie, astfel pentru secția pneumologie, valoarea totală pentru realizarea investiţiei este de 12.825.504,84 lei (inclusiv TVA 19%), iar pentru secția oncologie, valoarea totală pentru realizarea investiţiei este de 10.331.107,96 lei (inclusiv TVA 19%).

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş / Foto: colaj