Un exemplu concludent care certifica acest clasament este dat si de Tirgu Mures, unde avem majoritatea cladirilor unitatilor de invatamant intr-o stare avansata de degradare, laboratoare nedotate sau cu echipamente din anii 80. Aceeasi situatie se regaseste in tot judetul Mures, unde avem un procent enorm de scoli fara autorizatie sanitara sau PSI.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică, EUROSTAT, situeaza Romania pe ultimul loc in UE referitor la sumele cheltuite pentru educatie. 248 de euro pe cap de locuitor, doar atât a cheltuit statul român pentru educaţie în 2015, în timp ce media din Uniunea Europeană a fost de 1400 de euro pe cap de locuitor.

Bulgaria a cheltuit cu 2 euro mai mult decât noi, în timp de Croaţia, cel mai nou membru al Uniunii, a avut 494 de euro. La polul opus sunt ţările care cheltuie peste 2.500 de euro pe cap de locuitor pentru educaţie, Luxembrug aproape 4700, Danemarca peste 3300, şi Suedia aproape 3000 de euro.

România se situează pe ultimul loc în Uniune şi când vine vorba de procentul din PIB alocat educaţiei, doar 3,1% în 2015, fiind urmată de Irlanda cu 3,7%, Bulgaria şi Italia, ambele cu 4 procente din PIB. Eurostat mai arată că în total în 2015 europenii au cheltuit peste 700 de miliarde de euro pentru educaţie, aceasta reprezentând al patrulea mare capitol al cheltuielilor publice după protecţia socială, sănătate şi servicii publice generale.

Sursa: RRA