Documentarul ‘Biserici de lemn din România’, o producție East Movies, a luat Premiul pentru film turistic la SIMFEST: Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți, în cadrul unei gale desfășurate la Târgu-Mureș. Filmul a fost premiat pentru ‘modul ingenios de promovare a turismului cultural, de prezentare a unor monumente foarte vechi prin metode moderne, inclusiv folosirea dronelor’. Premiul a fost înmânat de către jurnalistul Dorin Ilie, de la France Télévisions.

Documentarul ‘Biserici de lemn din România’ face parte dintr-o trilogie, ce va continua cu filmele ‘Ctitorii voievodale din România’ și ‘Biserici fortificate din România’.

Marele premiu al festivalului SIMFEST a fost acordat documentarului ‘Nicu Ioniță, un supraviețuitor al experimentului Pitești’, realizat de Gabriela Baiardi de la TVR Iași. În cadrul Galei SIMFEST au fost acordate și Premiul Reprezentanței Comisiei Europene la București și Premiul pentru jurnalism european.

Documentarul ‘Biserici de lemn din România’ este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a țării aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului; de aceea, au fost folosite filmări aeriene care să scoată în evidență amplasarea monumentelor.

‘Unul dintre motivele pentru care am ales să facem acest film a fost acela de a (re)aduce în atenția tuturor monumente arhitecturale vechi de secole, de multe ori uitate, atât de către autorități, cât și de public’, a declarat producătoarea documentarului, Cristina Iordache. ‘Am ales sa le prezentăm într-un mod dinamic, fără a uita să atragem atenția că aceste monumente ar putea să dispară și, odată cu ele, o parte din istoria noastră. Am vrut ca cei care se duc în city-breaks în afara țării să ia în calcul și zone din România, zone cu un farmec aparte, chiar dacă infrastructura poate să pară o piedică. Premiul Simfest vine ca o confirmare din partea juriului că ne-am făcut treaba bine’, spune Cristina Iordache, producătoarea documentarului.

‘Biserici de lemn din România’ este o producție East Movies (casă de producție independentă, cu sediul în București și Los Angeles, specializată în producții TV și de cinema), cu regia semnată de Kiki Vasilescu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România.

Sursa:agerpres.ro