Investitie in cladire noua de aproape 2.000.000 de euro, lasata in paragina, in timp ce spitalul duce o acuta lipsa de spatiu!

Asa cum v-am promis, revenim cu partea a doua din ancheta pe care o desfasuram in cadrul SCJM, dupa ce la inceputul saptamanii am publicat  ANCHETA! Spitalul Clinic Judetean Mures, la un pas de colaps! Manageri „noi”, metehne vechi… , desi inca nu am primit raspunsul din partea conducerii SCJM, solicitat de mai multe saptamani si cerut insistent in mod repetat.

In anul 2013, Consiliul Judetean Mures a decis demararea investitiei care privea construirea unei cladiri noi, cu destinatie de Bloc Alimentar, care urma sa asigure serviciul de masa pentru pacientii internati si parte din personalul medical, de la toate clinicile aflate in subordinea Spitalului Clinic Judetean Mures. Lucrarile de constructie au fost executate de SC Alfa Construct SRL in schimbul a aproximativ 8.000.000 de lei. Pana aici toate bune si frumoase, doar ca in anul 2015 lucrarile au fost sistate de catre noul presedinte CJ Mures, Ciprian Dobre, din “lipsa de fonduri”, desi aproape pe toata perioada mandatului acestuia CJ Mures a avut excedent bugetar, trecand bani in fondul de rezerva, deoarece nu aveau pe ce sa-i cheltuie. In acel moment cladirea era in stadiul de constructie “semi-rosu”, adica finalizata in proportie de 80%.

In acelasi an, conform unei anchete desfasurate de inmures.ro la momentul respectiv, a reiesit faptul ca s-a decis “punerea in conservare” a cladirii, desi pentru finalizarea acesteia mai erau nevoie doar de circa 2.000.000 de lei. Va dati seama ca aceasta “conservare” nu a insemnat altceva decat degradarea cladirii, transformand-o intr-una inutilizabila, aproape o ruina. Nu s-a facut altceva decat sa se ajunga in situatia in care sa putem spune ca au aruncat pur si simplu 8.000.000 de lei din banii nostri la gunoi!

Au incercat sa utilizeze spatiul, din pacate in bataie de joc fata de cadrele medicale!

Probabil in urma unui minim sentiment de vinovatie, au decis incercarea folosirii spatiul construit pentru realizarea unui spatiu improvizat destinat vestiarelor cadrelor medicale de la sectiile: urologie, ATI, chirurgie, interne etc. Este foarte important de mentionat faptul ca nu au amenajat in niciun fel spatiul finalizat in proportie de 80% si aflat intr-o avansata stare de degradare, punand pur si simplu zeci de dulapuri in mijlocul unei cladiri, cu cabluri care atarna in apa, plina de igrasie. De toate aceste “conditii” trebuiau sa se “bucure” ca beneficiaza sute de cadre medicale apartinand sectiilor amintite mai sus.

Pana la a vedea imaginile cu halul in care se afla spatiul cu vestiarele, va aratam cateva mesaje primite de la cadrele medicale:

De 5 ani nu avem un vestiar… stam in cladirea nou ridicata dar deja afectata pt ca este lasata de izbeliste… in umezeala… haine umede si miros puternic de mucegai de la dulapuri, de multe ori si fara lumina si daca postam ceva pe pagina spitalului suntem chemati la directiune.

“Ne-au promis ca pe iarna se rezolva dar vine si iarna asta si nu va fi nimic, ca de 5 ani ne promit acelasi lucru.Va rugam sa ne ajutati, poate asa se mai rezolva ceva, ca poate lumea nu stie. Aici toate lucrurile negative se ascund. La toti ne e frica pentru ca suntem amenintati daca vorbim.”

“Aici ne imbracam ingrijitoare, infirmiere si asistente de la chirurgie, interne, urologie. Din hol s-a facut vestiar si cand ploua atunci intra apa inauntru.

“Da e groaznic… va dati seama ca iarna ne luam hainele umede cu miros de mucegai dupa ce coboram de pe sectii transpirati si mai e si rece acolo. Pe picioare incalzite si transpirate ne luam incaltarile reci ca gheata dupa 12 ore de tura. Facem pneumonie si infectie la rinichi.

Credem ca sunt suficiente aceste cateva din mesajele primite si redate mai sus, pentru a va da seama de bataia de joc din partea conducerii SCJM – Ovidiu Butuc, Dan Simpalean, Ovidiu Girbovan si altii – fata de cadrele medicale!

Cladirea abandonata, contracte expirate, raspundere zero. Organele de cercetare penala pot face lumina in acest caz!

Este extrem de evident ca puteau sa aloce finantare noii sefi de la CJ Mures, dar pentru ca lucrarea s-a degradat cineva trebuie sa plateasca lucrarile de refacere si toti prefera sa o lase abandonata pentru ca, asa cum e normal, apar intrebari. Adica poate apare vreun procuror si intreaba de ce nu s-au alocat fonduri daca tot erau bani.

Un astfel de caz-scoala de abuz in serviciu este reprezentat foarte bine de cel al fostului sef al CJ Constanta, condamnat intr-un dosar, cel al Centrului Militar Zonal, pe 29 iunie 2016, la cinci ani de inchisoare cu executare. El a fost gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca nu a asigurat finantarea Centrului.

Consideram ca si in aceasta parte a doua din investigatia derulata la SCJM am fost mai mult decat expliciti, atat referitor la “capacitatea” manageriala avuta de cei mentionati, cat si pentru organele autorizate sa cerceteze aceste cazuri extrem de grave si cu implicatie directa asupra pacientilor.

La final, va prezentam cateva imagini cu vestiarele improvizate, pe care le-am surprins in 20 august 2017, in cladirea la care am facut referire pe parcursul intregului material.

Si pentru a vedea ca situatia dezastruoasa persista si este identica cu cea din urma cu aproape 2 ani, va prezentam si clipul video realizat de cei de la inmures.ro in 2015:

Așa arată ceea ce trebuia să devină blocul alimentar unic al Spitalului Clinic Județean Mureș, aflat în subordinea Consiliului Județean. Oficial, e în stare de conservare, însă în fapt clădirea a fost lăsată de izbeliște, iar lucrările executate se degradează pe zi ce trece.

Posted by Inmures.ro on 25 August 2015

Nu putem sa incheiem si acest material decat cu rugamintea de a cere conducerii SCJM sa ne raspunda la intrebarile adresate de cateva saptamani, care desi se incadreaza in termenul legal de raspuns de 30 de zile, nu face altceva decat sa prelungeasca starea de colaps in care au adus chiar ei aceasta institutie si din cauza caruia mii de bolnavi si cadre medicale sufera in fiecare zi!

Mentionam si multumim pe aceasta cale reprezentantilor CJ Mures, care au trimis o noua adresa/somatie catre conducerea SCJM pentru a ne raspunde la intrebari. Din pacate, tot fara rezultat pana in acest moment…

Va urma

Redactia MS / Foto cop: colaj