Cursuri despre mobile journalism, cursuri de scriere creativă, muzică şi multe filme au fost principalele ingrediente ale zilelor de marţi şi de miercuri la Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST. 

“Două zile de foc la Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, care are loc în aceste zile la Târgu Mureş. Marţi au început masterclass-urile şcolii de Vară. Cursanţii au aflat detalii despre ce înseamnă mobile journalism sau cea mai nouă formă de a face presă, în cadrul seminarului ‘Mijloace neconvenţionale de captare şi editare a imaginii’ susţinut de Keresztes Peter, videojurnalist la TVR Timişoara. Peter crede că mobile journalism sau MOJO, adică jurnalismul făcut cu ajutorul unui smartphone reprezintă viitorul presei. (…) Tot marţi, scriitorul şi directorul editurii Tritonic a susţinut un atelier de scriere creativă, iar timp de câteva ore, participanţii la şcoala de Vară SIMFEST au avut ocazia să afle ce se ascunde în spatele muncii unui scriitor”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de organizatorii SIMFEST.

Tot marţi a avut loc, la Cinematograful Arta din Târgu Mureş, proiecţia filmului “Dimineaţa care nu se va sfârşi”, un lungmetraj regizat de preotul ortodox român din Nicosia, Ciprian Mega. 

“Filmul este o dramă în toată puterea cuvântului, vorbeşte despre românii plecaţi în Cipru, în căutarea unei bunăstări mai mult sau mai puţin iluzorii, pe diverse paliere, de la munca în construcţii, oamenii simpli, până la femeile de consum. E şi o discuţie despre credinţă şi despre puterea ei. Eroina este o necredincioasă după propria mărturisire. Este un film foarte dur şi foarte curajos având în vedere cine l-a făcut, un preot, pentru că arată nişte realităţi despre românii aflaţi în funcţii şi aflaţi în misiune acolo, în speţă ambasadorul din Cipru, despre capii Bisericii care nu sunt puşi într-o lumină favorabilă în filmul acesta şi, până la urmă, este vorba despre ce se întâmplă cu oamenii care îşi lasă acasă copil, ca în cazul eroinei principale, părinţi bătrâni şi totuşi nu reuşesc să îşi găsească liniştea şi nici bunăstarea. Eroina moare pe meleaguri străine şi autorităţile române refuză să o ajute să vină acasă, măcar pentru ultimele ei zile de viaţă”, spune preşedintele SIMFEST, Ioan Ceauşescu.

Miercuri au debutat atelierele susţinute de compozitorul Mircea Florian, prof. univ. dr. Horea Murgu şi de regizorul Copel Moscu. 

”Toţi vin din lumea filmului şi au încercat să le transmită cursanţilor şcolii de Vară pasiunea pentru cinematografie. Demonstraţii practice legate de muzica de film şi prelucrarea sunetului, dar şi conceperea şi scrierea unui scenariu sunt doar câteva din subiectele abordate în cadrul work-shop-ului”, se arată în comunicat.

Tot miercuri a avut loc şi o dezbatere despre presa de astăzi. 

“Unul dintre cele mai aşteptate evenimente de miercuri a fost dezbaterea organizată de membrii Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România AZIR- Filiala română a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni AEJ, cu tema ‘Fake news. Minte presa? Ce zic jurnaliştii? Ce spune publicul?’. A participat şi ambasadorul Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Jurnaliştii prezenţi la dezbatere, dar nu numai ei, i-au adresat o serie de întrebări legate de statutul presei şi măsurile care se iau la nivelul Uniunii Europene pentru stoparea fenomenului de propagare a ştirilor false. Ambasadorul Angela Cristea a declarat că, până la sfârşitul anului, instituţiile europene vor veni cu o serie de iniţiative legislative în acest sens”, se mai arată în comunicat.

În cursul serii a avut loc proiecţia filmului artistic “Un drum cu tata”, din palmaresul Festivalului Internaţional CINEPOLITCA. 

“Un recurs la memorie pentru cei mai vârstnici şi, într-un fel, o lecţie de istorie şi morală pentru tineri. Un film şocant prin sinceritate şi prin fidelitatea reconstituirii unei perioade de tristă amintire pentru popoarele din estul Europei. Momentul invaziei Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, în august 1968 îi prinde pe cei trei protagonist, tatăl şi doi fii, în drum spre Dresda, în fosta Republică Democrată Germană, unde fiul cel mare, medic de profesie, obţinuse în secret efectuarea unei operaţii pe creier pentru tatăl său, bolnav de hidrocefalie din cauza bătăilor primite la Securitate. Dar, ca să obţină paşapoartele, el însuşi făcuse un pact cu duşmanul, turnându-şi un prieten şi scriind mai multe delaţiuni”, se menţionează în comunicatul organizatorilor.

84 de producţii media din nouă ţări, printre care se numără şi documentarul AGERPRES “Descoperim România cu Peter Hurley”, participă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, care se desfăşoară la Târgu-Mureş, în perioada 14-20 august.

Sursa:agerpres.ro