Peste 100 de persoane au vizionat, la Sângeorgiu de Mureş, al doilea sat cultural din România, documentarul AGERPRES ‘Descoperim România cu Peter Hurley’, în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST. 

‘Prin prezentarea filmului ne-am gândit să vă oferim ocazia să întâlniţi un personaj interesant, dar şi să cunoaştem altfel frumuseţile care ne înconjoară, frumuseţile acestei ţări, ale Transilvaniei în primul rând. E vorba de un irlandez îndrăgostit de România, un irlandez care s-a mutat în România, în Maramureş, care face nişte lucruri extraordinare pentru zona în care locuieşte şi care, în urmă cu cinci ani, a hotărât să celebreze într-un mod inedit împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Ţăranului Român. El este atât de îndrăgostit de ceea ce înseamnă România – România la baza ei – încât a hotărât să celebreze în felul lui, să parcurgă drumul de la Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti pe jos. Dar nu mergând prin oraşe, dormind la hoteluri, ci trecând din sat în sat, cunoscând oamenii, înnoptând la cei care au vrut să-l găzduiască. A făcut acest lucru şi apoi a scris o carte din experienţa pe care a trăit-o. Partenerii noştri media de la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES s-au gândit că ar fi foarte interesant să facă şi un film în urma cărţii respective şi au refăcut împreună cu Peter Hurley traseul pe care l-a parcurs’, a declarat, în faţa spectatorilor, preşedintele SIMFEST, Ioan Ceauşescu.

În preambulul documentarului, Peter Hurley le-a transmis spectatorilor, printr-un mesaj video, câteva gânduri, cu îndemnul de a conştientiza valorile tradiţionale care se mai păstrează încă vii în satele româneşti, aşa cum nu se mai întâmplă nicăieri în Europa.

‘O să urmeze un film, o să vedeţi un film la care am participat, un film făcut de AGERPRES anul trecut. Este un film despre un drum pe care l-am făcut pe jos; am pornit de la Cimitirul vesel din Săpânţa cu destinaţia Muzeul Naţional al Ţăranului Român Bucureşti. Distanţa a fost de 650 km făcuţi pe jos, în iarnă, în decembrie 2012. Un an mai târziu, am reuşit să public cartea drumului, se numeşte ‘Drumul crucilor’. M-a contactat de la AGERPRES doamna Camelia Moise şi mi-a propus să filmeze drumul şi să facă un documentar. Şi acesta este documentarul ‘Descoperim România cu Peter Hurley’. Mi-a plăcut foarte mult că s-a făcut documentarul, sper că o să vă placă’, a spus Peter Hurley.

El a mai spus că prin proiectele pe care le-a derulat de când este în România îşi propune să creeze ‘punţi de legătură’ – între oamenii de la sat şi cei de la oraş, între generaţiile de tineri şi bătrâni, între cei din străinătate şi cei din ţară – şi că demersurile sale sunt ‘poveşti despre identitate’.

‘Dar nu numai identitatea românească, este o poveste despre identitatea europeană, matriţă a identităţilor care se mai găsesc vii în satele din România. (…) Acolo este acumulat aurul României şi este o mare provocare pentru generaţiile Europei, dar mai ales ale românilor, ca să înceapă să conştientizeze că vorbim despre o mitologie vie, străveche. (…) Sper că o să vă placă filmul, dar sper că toate acestea să ajute la conştientizarea acestei comori care există’, a subliniat Peter Hurley.

Un număr de 84 de producţii media din nouă ţări, printre care se numără şi documentarul AGERPRES ‘Descoperim România cu Peter Hurley’, participă la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, care se desfăşoară la Târgu-Mureş de luni până duminică.

SIMFEST reuneşte filme artistice şi documentare din ţară şi din străinătate, lansări de carte şi o şcoală de vară pentru jurnalişti. 

Documentarele ‘Descoperă România cu Peter Hurley’ şi ‘Tărâmul dintre ape’, realizate de AGERPRES, concurează la secţiunea Film documentar a celei de-a XIV-a ediţii a SIMFEST.

Cele mai bune producţii vor fi premiate, sâmbătă, în cadrul Galei Laureaţilor Festivalului SIMFEST, organizată la Teatrul Ariel din Târgu Mureş.

Sursa:agerpres.ro