Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST, care are loc de luni până duminică la Târgu Mureş, reuneşte filme artistice şi documentare din ţară şi din străinătate, lansări de carte şi o şcoală de vară pentru jurnalişti.

Festivalul se va deschide luni cu o conferinţă de presă organizată la ora 12,00 la Hotelul Grand din Târgu Mureş şi proiecţia documentarului AGERPRES “Descoperim România cu Peter Hurley”, care va putea fi vizionat la Căminul cultural din Sîngeorgiu de Mureş.

La Sîngeorgiu de Mureş, cu sprijinul Primăriei şi al Asociaţiei ‘Sfântul Gheorghe’ din localitate, vor fi prezentate cărţi publicate de scriitori sîngeorzeni şi va fi vernisată o expoziţie de icoane realizate de artişti plastici din localitate.

Marţi, filmul artistic “Dimineaţa care va veni”, regizat de preotul român ortodox din Nicosia Ciprian Mega, va fi prezentat la Cinema Arta , de la ora 19,30. Miercuri, cinefilii se pot delecta de la ora 20,30 cu “Un drum cu tata”, un film artistic din portofoliul Festivalului Internaţional CINEPOLITICA despre momentul ocupării Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varşovia, în august 1968.

Vineri de la ora 20,30 va fi proiectat filmul documentar “100 de movile”, în regia lui Max T. Ciorbă. Producţia, considerată muzical, dar şi socială prezintă povestea unui un saxofonist elveţian care străbate Republica Moldova şi România.

Tot vineri încep proiecţiile publice ale producţiilor din concurs, realizatorii prezenţi având ocazia să-şi prezinte producţiile şi să le dezbată cu spectatorii. Proiecţiile vor continua la Cinema Arta sâmbătă şi duminică. Pe lista competiţiei din acest an sunt înscrise producţii din România, dar şi din Letonia, Belgia, Israel, Olanda, Republica Moldova, Spania, SUA şi Danemarca. Documentarele “Descoperă România cu Peter Hurley” şi “Tărâmul dintre ape”, realizate de AGERPRES, concurează la secţiunea Film documentar a celei de-a XIV-a ediţii a SIMFEST.

Cele mai bune producţii vor fi premiate, sâmbătă, în cadrul Galei Laureaţilor Festivalului SIMFEST, organizată la Teatrul Ariel din Târgu Mureş. Câştigătorul marelui premiu va primi din partea organizatorilor festivalului 1.000 de euro.

De asemenea, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România AZIR va oferi Premiul pentru jurnalism european, în valoare de 500 de euro. Reprezentanţa Comisiei Europene în România va oferi unui jurnalist român laureat al festivalului o călătorie de studiu la Bruxelles, premiu în valoare de 1.000 de euro.

Zilele Cărţii şi Muzicii SIMFEST, parte a festivalului, debutează vineri în Piaţa Teatrului Naţional din Târgu Mureş. În aceeaşi zi, de la ora 18,00, va fi prezentat de către profesorul Andrei Marga volumul “Auschwitz, 70 de ani. Alive”, coordonat de jurnalistul Romeo Couţi. Cartea prezintă mărturiile unor supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz. Sâmbătă, de la ora 11,00, va avea loc lansarea cărţii “Spovedania” de Ioana Giurgiu.

Târgul de carte poate fi vizitat şi duminică între orele 10,00-14,00.

Workshop-urile şcoalii de vară pentru jurnalişti vor fi susţinute de jurnalişti şi profesori precum Keresztes Peter – captarea şi editarea imaginii cu mijloace neconvenţionale (dronă, telefon mobil etc), Mircea Florian – muzica de film, Horea Murgu – prelucrarea sunetului în televiziune şi film, Copel Moscu – conceperea şi redactarea unui scenariu.

Sursa:agerpres.ro