Roşiile bio sunt foarte căutate de românii care doresc să mănânce sănătos. Pentru a avea o astfel de cultură, agricultorii caută în permanenţă soluţii şi tratamente care să nu includă chimicale.

Cu toate acestea, în ultima perioadă, mana şi putregaiul cenuşiu fac adevărate ravagii printre culturi. În doar câteva zile o întreagă cultură poate fi distrusă de aceste boli dacă nu se iau măsuri. Acestea merg de la tratamentele cu soluţii care nu includ chimicale până la sădirea de plante ajutătoare care ţin aceste boli la distanţă.

Stropirea cu drojdii

Deşi pare incredibil, drojdia poate fi folosită cu succes pentru a scăpa de mană. Este o soluţie ieftină dar care poate fi folosită cu succes şi ca fertilizant. Se încălzesc 4 litri de apă până la o temperatură de cel mult 38 de grade Celsius  în care se dizolvă 15 linguri de zahăr și 15 grame de drojdii uscate.

ATENŢIE: vasul folosit trebuie să fie mult mai mare 4 litri, deoarece, pe durata procesului de fermentație, volumul lichidului crește de cel puțin 2 ori!

Drojdiile se lasă să acţioneze timp de 5 – 10 ore, perioadă în care se amestecă din când în când. După acest interval se ia un vas mare în acre se pun 6 litri de apă la care se completează cu cei patru litri de drojdie şi se udă planta. Se pot uda toate plantele din grădină, atât la frunze cât şi la rădăcină. Rezultatele se văd în 5 – 6 zile, iar tratamentul se poate repeta la un interval de două săptămâni.

Citeste mai mult.