ANM: Temperaturile resimţite la sol pot depăşi 60 de grade Celsius!

„Cea mai mare este temperatura de la Băile Herculane, de 39,8, care a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată în luna august, de când se fac măsurători in Romania. Adică de 50 de ani. (…) La Codul Roşu precedent (emis în luna iulie – n.red.), am avut temperaturi de 42 de grade. Acum suntem abia la început, astăzi (vineri – n.red.) este prima zi de Cod Roşu, aşteptăm să vedem dacă finalizează cele 42 de grade. Cel mai probabil se vor realiza şi să fie mai multe situaţii decât au fost la celălalt val de căldură. Ce este clar, acest val de căldură se întinde pe o perioadă mai mare de zile şi pe o suprafaţă mai mare a ţării decât anteriorul”, a explicat meteorologul Andrei Meda, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Deşi cei de la AMN au calculat anumite valori, precum 36, 37 sau chiar 40 de grade, sursa citată a precizat că, în oraşe, temperaturile pot creşte, în funcţie de locul unde ne aflăm, cu cinci, 10, sau chiar cu 15 grade.

„Se pot resimţi chiar mai mult de 15 grade. Temperaturile sunt neuniform distribuite, valoarea lor poate să difere chiar şi cu cinci grade la o distanţă de 100-500 de metri, pentru că într-un loc poate să fie verdeaţă, într-un loc poate să fie asfalt proaspăt pus, iar în altul să fie între blocuri ventilate, iar altul, în casă, unde nu bate vântul. Da, în parcuri e mai răcoare, dar pe de altă parte, umiditatea se menţine mai bine decât într-un loc la soare mai aerisit. De aceea, nu folosim alte temperaturi decât cele măsurate în adăpostul meteorologic, ca să vorbim cu toţii aceeaşi limbă şi în România, şi în Italia, şi în Australia, să fie măsurate în aceleaşi condiţii. Dacă avem 35-40 de grade în termometre, pe sol pot să fie şi 60 de grade. O valoare fixă nu pot da, dar peste valoarea pe care o dăm noi, la soare pot fi şi mai mult de 10-15 grade resimţite. De exemplu, o să simţiţi o temperatură când traversaţi strada pe un asfalt care încă e negru, eventual pus de câteva zile, şi alta, dacă vă plimbaţi prin parc”, a declarat meteorologul.

ATENTIEI! Judetul Mures intra in COD ROSU de caldura extrema!

IMPORTANT! Recomandari ISU pentru populatie pe timp de canicula – Cod ROSU!

Sursa: mediafax.ro / Foto:colaj imagini