După problemele care au apărut în mai multe judeţe, în ceea ce priveşte urşii care dau iama în gospodăriile oamenilor, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a declarat, joi, că situaţia se va rezolva luna aceasta, după ce se va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pentru carnivorele mari. Ordinul de ministru ar urma să fie emis pe data de 8 august, iar de recoltarea urşilor, care se va face doar în situaţii de urgenţă

Trebuie să se înţeleagă foarte clar că prin acest ordin nu se va da o cotă de vânătoare, ci numai cotă de intervenţie. Cu alte cuvinte, în situaţii de urgenţă, când ursul atacă direct omul, exemplarul va putea fi recoltat, iar în cazul în care ursul atacă doar gospodăria fără să atace şi persoane, prin această cotă pe care o dăm, exemplarul va putea fi relocat mai departe de aşezările umane. Am avut practic un vid legislativ, deoarece timp de un an nu au mai fost aprobate aceste cote şi cred că fostul ministru s-a gândit că este mai bine să moară omul decât ursul”, a declaratGraţiela Gavrilescu.

În conformitate cu prevederile acestui ordin, cota de intervenţie pe carnivore mari până la finele anului 2017 va fi de 140 de exemplare, iar pentru anul următor va trebuie aprobată o nouă cotă.

Aceste avize se dau doar de către specialişti tehnici, nu de către vânători, fiindcă nu vorbim de o cotă de vânătoare.

Aproximativ 500 de persoane din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, între care primari, dar şi preşedinţii consiliilor judeţene, s-au adunat în 15 iulie, în faţa sediului Ministerului Mediului, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei provocate de suprapopularea urşilor în aceste judeţe. Protestatarii, cu tobe şi trompete, au atras atenţia că sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

Sursa:mediafax.ro