Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic pentru 15 județe din jumătatea de vest a țării, valabilă pe parcursul zilei de marți, urmând ca miercuri și joi aceste județe să intre sub Cod portocaliu, iar restul țării sub Cod galben.

Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de marți (1 august), valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități și local îl va depăși ușor.

Județele vizate de această avertizare sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș.

Meteorologii atenționează că valul de căldură se va intensifica pe parcursul zilelor de miercuri și joi, urmând ca în cele 15 județe să se instituie o avertizare Cod portocaliu de caniculă.

Sfaturi pe care experţii le dau celor care vor să evite disconfortul creat de temperaturile ridicate:

  • Dacă faci exerciţii fizice când este caniculă, trebuie să ai răbdare până când corpul tău se obişnuieşte cu temperatura aerului, să îl ajuţi în acest sens cu apă rece şi, cel mai indicat, să îţi faci antrenamentele alături de un partener.
  • Consumă băuturi pe bază de gheaţă, cum ar fi „Granita”. Când temperaturile sunt ridicate, băuturile reci ajută corpul să se adapteze căldurii excesive, scrie Gândul.
  • Poartă prosoape reci în jurul gâtului, aşa cum fac atleţii. Acest lucru te va ajuta să combaţi disconfortul cauzat de caniculă.
  • Fă-ţi o baie la cap cu apă rece.
  • Avem nevoie de apă, însă nu este indicat să exagerăm cu cantitatea de apă consumată.
  • Limonada are un gust bun şi este rece, deci, este perfectă pentru hidratare şi menţinere a confortului termic în organism.
  • Ultimul, dar nu cel din urmă, aspect de care trebuie să avem grijă pe timpul verii este să încercăm să păstrăm răcoare în dormitor pentru a ne putea odihni corespunzător.

Sursa:agerpres.ro