UPDATE ora 16.00 – Inca o “idee” de la PSD: Va exista manual şi pentru orele de “Dirigenţie” – “Consilierea şi orientarea, vă dau o veste bună, trebuie să aibă manuale. Pentru că la Consiliere şi orientare, acea Dirigenţie pe care o ştiţi dumneavoastră, noi trebuie să venim cu educaţia juridică, de aceea am semnat acord cu ministerul, pentru educaţie juridică, educaţie pentru sănătate, educaţie pentru familie, educaţie financiară, educaţie de mediu, trebuie să le facă în orele de Consiliere şi orientare. (…) Acea Dirigenţie pe care o ştiţi dumneavoastră şi care acum este Consiliere şi orientare este absolut necesară”, a declarat ministrul Pop, vineri, într-o conferinţă de presă.


“Daca avem manual de muzica, de ce nu am avea si la sport?” Iata raspunsul uluitor, dat astazi de ministrul Educatiei, Liviu Pop. Totul, dupa ce in haosul din sistemul educational romanesc, responsabilii arunca inca o petarda.

Din toamna, pentru prima data in istoria scolii noastre, elevii de clasa a V-a chiar vor avea manual de sport. Reprezentantii asociatiilor de parinti spun ideea este absurda, si se risipesc bani publici. Ministerul educatiei a decis ca ar fi oportun ca incepand din noul an scolar, elevii sa aiba la ora de sport si un manual, pe langa echipament. Asa se face ca 3 edituri au castigat deja licitatia iar statul o sa plateasca pentru aceste carti inedite.

Orice disciplina care apare in programa pentru clasa a V-a poate sa aiba manual scolar”, spune ministrul Liviu Pop. “La muzica nu avem manualscolar? Care este diferenta intre muzica si sport?

In timp ce ministrului i se pare firesc, editorii s-au declarat surprinsi. Cristian Gresanu, Presedintele Uniunii Editorilor: “Sincer, personal m-am mirat de faptul ca cei care au alcatuit practic programa si s-au ocupat de procedura aceasta de licitatie au considerat necesare aceste manuale“.

Continutul manualelor nu a fost facut public deocamdata insa directorul uneia dintre editurile castigatoare ne prezinta cateva capitole. “Capitolul 1: organizarea activitatilor motrice, capitolul 2: dezvoltare fizica armonioasa“.

Reprezentantii asociatiilor de parinti sustin ca abia acum au aflat ce se pregateste desi au facut parte din grupul de lucru care a stabilit procedura de achizitie a manualelor pentru clasa a V-a. “Suntem siguri ca nu va avea o utilitate si in cazul asta vorbim de o risipa de bani, vorbim despre sute de mii de euro. Se puteau duce foarte bine in echipament sportiv“, spune Iulia Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti.

In timp ce  elevii clasei a V-a nu au asigurate deocamdată toate manualele pentru restul materiilor!

Ministrul Educaţiei a admis că timpul este foarte scurt pentru a putea rezolva problema manualelor şcolare pentru elevii clasei a V-a, precizând că în prezent este în desfăşurare licitaţia pentru manualele de clasa a V-a, iar perioada de contestaţii se termină în 7 august.

“Pentru clasa a V-a sunt 108 discipline pe care elevii din România pot să le facă. (…) La 25 dintre ele s-au depus manuale de către edituri. La şapte dintre titluri nu s-a făcut deloc contestaţie. (…) Timpul este foarte scurt, dar în actualul cadru legislativ nu putem face altceva. Vă dăm după 7 august cum modificăm cadrul legislativ în aşa fel ca să avem asigurate manualele pentru toţi copiii începând cu 11 septembrie, mă refer la cei de clasa a V-a”, a precizat ministrul Educaţiei Naţionale.

Sursa:stirileprotv.ro / agerpres.ro / Foto:colaj imagini