In timp ce noi am rămas cu promisiunile făcute în campania electorală, parlamentarii nu se zgârcesc cu ei: autoturisme de protocol de peste un milion de euro, electrocasnice, hârtie de xerox roz şi covoare cu fire răsucite.

O privire în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) ne arată cum a crezut de cuviinţă Parlamentul să cheltuiască banii publici şi care sunt achiziţiile necesare pentru buna desfăşurare a activităţii legislative. Iată cheltuielile, pe scurt:

  • 1.043.947 euro costă limuzinele comandate de Camera Deputaţilor pentru Sesiunea Adunării Parlamentare a NATO organizată în toamnă la Bucureşti.
  • 890.000 de euro  au costat biletele de avion pe rute internaţionale şi cazare la hoteluri în străinătate pentru deputaţi.
  • 245.000 de euro este preţul celor şase autoturisme de protocol cumpărate de Senat.
  • 116.000 de euro sunt dispuşi să cheltuiască deputaţii pentru produse de curăţenie şi hârtie igienică.
  • 102.000 de euro vor costa noile calculatoare pentru Camera Deputaţilor. 33.000 de euro va cheltui Camera Deputaţilor pe cafetiere, mixere, cuptor cu microunde cu grill, frigider, grătar electric şi maşină pentru cuburi de gheaţă.
  • 22.000 de euro costă hârtia de xerox „roz sau bleu“ cumpărată de Camera Deputaţilor.
  • 3.000 de euro a alocat Senatul pentru cumpărarea de covoare cu fire răsucite.

De la începutul anului 2017, Senatul şi Camera Deputaţilor au lansat  mai multe serii de proceduri de achiziţii publice. De la autoturisme de protocol, la echipamente de bucătărie sau hârtie pentru copiator roz şi bleu, toate se regăsesc pe lista de cumpărături a Parlamentului. Şi nu e deloc o listă  ieftină. Spre exemplu, numai pentru cea de-a 63-a Adunare Parlamentară a NATO la Bucureşti, Parlamentul scoate din buzunar peste 1 milion de euro. De asemenea, vedem că Parlamentul nu ar mai putea să funcţioneze la putere maximă fără hârtie de copiator roz sau bleu, de vreme ce pentru această achiziţie, potrivit cererii de ofertă publicată pe SEAP, Camera Deputaţilor este dispusă să cheltuiască nu mai puţin de 22.000 de euro.

Sursa:adevarul.ro