Cele 11 localităţi participante la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului “Valea Mureşului”, cu tema “Tradiţia Continuă!”, au fost invitate la concursul inedit de gătit Sfârâială, denumirea străveche a tocăniţei de ceapă de pe Valea Mureşului Superior, cunoscută încă în unele zone ca şi cricală de ceapă.

“Primăriile celor 11 comune şi oraşe participante la festival au fost invitate la un concurs de gătit şi pentru acest an este o adevărată provocare, pentru că ingredientele pe care bucătarii desemnaţi vor trebui să le folosească sunt făina de mălai şi ceapa, eventual slănina. Şi aceasta pentru a ajunge la o mâncare care în zona Răstoliţa este cunoscută drept Sfârâiala, iar în alte localităţi drept Tocană de ceapă cu mămăligă. O adevărată delicatesă! Concurenţii se pot înscrie până duminică, când va avea loc competiţia, şi ne dorim să fie cât mai mulţi, ca să avem o sfârâială generală, să avem de unde alege cea mai bună Sfârâială, Cricală sau Tocană de ceapă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Festivalului “Valea Mureşului”, Sanda Viţelar.

Sfârâiala este o reţetă extrem de simplă, însă deosebit de gustoasă, având la bază doar câteva ingrediente – ceapă tăiată peştişor, ulei sau untură, boia, fiind îmbunătăţită uneori cu slănină şi câteva ouă bătute, pentru a obţine o păpăraie sau omletă, lângă care se adaugă obligatoriu mămăligă. Această mâncare foarte populară, în special la sate, era şi este accesibilă oricărei familii, fiind o reţetă foarte rapidă dar, în acelaşi timp, una ieftină şi uşor de preparat.

Festivalul “Valea Mureşului”, ediţia a XIII-a, este organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară “Valea Mureşului”, la Răstoliţa, în perioada 29-30 iulie, iar la acesta au confirmat participarea municipiile Reghin şi Topliţa, comunele Suseni, Petelea, Brâncoveneşti, Vătava, Răstoliţa, Ruşii Munţi, Stânceni, Deda şi Ideciu de Jos.

Sursa:agerpres.ro