Un aspect evidenţiat în urma unei analize efectuate pe linia furturilor din autoturisme relevă faptul că autorii acestui tip de infracţiune preferă să acţioneze atât pe timp de zi – profitând adesea de proprietarii autovehiculelor care, staţionând pentru o perioadă relativ scurtă de timp, îşi lasă în interiorul autovehiculului  la vedere diferite bunuri, cât şi noaptea, când vizează detectoarele radar sau sistemele GPS lăsate/uitate în autoturism.

De cele mai multe ori modul de operare folosit de autori în sustragerea bunurilor s-a materializat prin spargerea geamului autoturismelor, iar în alte cazuri, prin forţarea sistemului de închidere . La acestea se adaugă cazurile în care proprietarii lasă uşile neasigurate/folosirea de chei potrivite. În ceea ce priveşte bunurile preferate de autori se numără în principal genţi/borsete, portmonee, CD playere, detectoare de radar şi GPS-uri, dar şi laptop –uri, telefoane mobile.

Trebuie precizat şi faptul că furturile sunt dispersate în toate zonele, neexistând zone speciale de risc, astfel încât activităţile trebuie orientate spre toate cartierele, cu accent pe zonele şi intervalele orare mai aglomerate (ex: hipermarketuri, zone de agrement, spital, zona centrală a localităţilor urbane, etc).

Unul dintre punctele de plecare ale acestei probleme îl constituie constanţa principalului factor favorizant în comiterea acestor fapte, respectiv lăsarea bunurilor în interiorul autoturismelor la vedere. Campaniile din anii precedenţi au avut rezultatele scontate, însă mesajul preventiv trebuie reamintit la anumite intervale de timp.

Din aceste considerente, ne propunem informarea şi sensibilizarea proprietarilor de autoturisme în sensul luării de către aceştia, a măsurilor minime de siguranţă constând în faptul de a nu lăsa la vedere, în autoturisme, bunuri tentante pentru infractorii care comit acest gen de fapte penale.

Vă prezentăm în cele le urmează, o serie de recomandări cu caracter preventiv, care, dacă sunt urmate, reduc semnificativ riscul de a ajunge victime ale acestui tip de infracţiuni:

– Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate şi, eventual, supravegheate, verificând sistemele de închidere; cuplaţi alarma şi verificaţi dacă roata de rezervă şi portbagajul sunt asigurate corespunzător;
– Nu lăsaţi niciodată cheile în contact şi asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;
– Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.). Acestea vot tenta hoţii să vă spargă vehiculul.
– Evitaţi să păstraţi în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare;
– Închideţi complet geamurile când părăsiţi autoturismul, chiar pentru scurt timp. Un geam lăsat uşor întredeschis vă poate da peste cap toate precauţiile folosite.
– Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt.
– Folosiţi un sistem de blocare a volanului şi pedalelor sau un întrerupător electric general montat într-un loc ascuns.
– Nu vă adresaţi, pentru repararea maşinii, unor meseriaşi ocazionali necunoscuţi sau atelierelor neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine).
–  Nu lăsaţi niciodată cheile în contact, indiferent de marca maşinii dvs.!
– Nu împrumutaţi maşina decât persoanelor în care aveţi deplină încredere!
– Achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, încurajaţi hoţii şi spărgătorii. Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!!!
– Dacă aveţi o singură cheie pentru portiere, portbagaj şi rezervor, schimbaţi-le pe toate în cazul dispariţiei buşonului de la rezervor!
– Supravegheaţi automobilul în perimetrul staţiilor de benzină, pe timpul achitării comenzii, în condiţiile în care portierele sunt lăsate neasigurate, iar geamurile deschise.
– Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii etc.). Acestea vor fi mai dificil de vândut la mâna a doua.

ATENŢIE!!!

– Dacă auziţi un sistem de alarmă, nu treceţi nepăsător mai departe. Gândiţi-vă că ar putea fi autoturismul dvs.!
– Nu folosiţi „autostopul”, iar conducătorii auto să evite transportul persoanelor „de ocazie”!
– În cazul în care constataţi că s-a comis un furt, nu pătrundeţi în maşină ( puteţi distruge urmele), ci sesizaţi Poliţia!
– Nu rămâneţi indiferenţi dacă observaţi persoane suspecte la alte autoturisme!

Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii – IPJ Mures / Foto:tion.ro