Am realizat topul parcarilor nesimtite, acum si cu explicatii referitoare la urmarile tragice ce pot surveni in urma nesimtirii lor! Cand vor iesi public si isi vor cere scuze, ca de renuntat la aceste obiceiuri de cocalari… nu avem sperante prea mari, nu stim sa va spunem, dar insistam pana ce o vor face! Precizam ca acestea reprezinta doar “parcarile de cocalar” a “VIP”urilor care conduc orasul – platiti din banii targumuresenilor -, tocmai cei care ar trebui sa dea un exemplu pozitiv!

Războiul dintre muresenii normali, cu bun simt şi cei care parchează cum după legea personală atinge un prag limită al îndurării. Din partea ambelor părţi. În atenţia publică sunt cei care parchează după obiceiul prostiei şi demonstrează o criminală lipsă de responsabilitate, de respect şi de judecată. Pe partea celaltă sunt oamenii care înjură cu glas tare când trebuie să şerpuiască printre maşinile parcate în ciuda bunului-simţ.

Primii invocă lipsa locurilor de parcare din cauza autorităţilor care n-au făcut şi n-au dres, desi multi dintre ei fac parte din “autoritati” sau au influenta directa. Noi credem că lista lor de scuze ar trebui să înceapă cu nescuza nesimţirii personale.

  • Când parchezi pe trecerea de pietoni – eşti ultimul neom. Indiferent de timpul de staţionare sau de porţiunea ocupată din trecerea de pietoni, nu ai nicio scuză. Este un drept vital rezervat 100% pietonilor şi chiar ar trebui să fii responsabil şi să laşi câţiva metri atât înainte, cât şi după trecerea de pietoni. Ca la celelalte puncte, obligi pietonii să facă traversarea prin loc nepermis, adică îi pui pe ei în situaţia de nerespectare a legii şi îi expui unui pericol.

  • Când parchezi pe trotuar (integral sau cu botul până în zid) – stânjeneşti pietonii. Nu-i laşi să se bucure de o plimbare la care au dreptul, îi obligi să meargă pe stradă şi să se expună unui pericol mortal! Gândeşte-te că printre ei sunt femei însărcinate, bătrâni care au muncit o viaţă pentru dreptul de a se plimba liniştiţi acum, oameni cu cărucioare pentru handicap şi mulţi copii. Oricare din aceste categorii de oameni îţi pot fi prieteni, rude, apropiaţi.

  • Când parchezi pe locul rezervat – că o faci 5 minute ca să-ţi iei copilul de la grădiniţă, nu este dreptul tău, este o încălcare a dreptului de proprietate. Este ca şi cum ai intra în casa cuiva. Gândeşte-te că proprietarul trebuie să ajungă urgent acasă într-o situaţie-limită şi îşi găseşte locul ocupat. Va parca la rândul lui ori pe locul altcuiva şi va perpetua anormalul, ori va bloca traficul, blocându-te pe tine. UPDATE: Noul viceprimar din Tirgu Mures!

  • Când parchezi în faţa unei scări – restricţionezi intervenţia maşinilor de urgenţă. Gândeşte-te că un om din acea scară are nevoie de o ambulanţă care nu poate să parcheze mai aproape de caz din cauza ta. Pacientul poate să moară din cauza indolenţei tale. Sau gândeşte-te că un apartament ia foc şi maşina de pompieri nu poate să tragă mai aproape de zona cu foc. S-a întâmplat la Colectiv când serviciile de intervenţie şi oamenii din stradă au luat pe sus maşinile că să facă loc pompierilor şi salvărilor. Astea sunt lucruri care nu anunţă, se pot întâmpla oricând, d’aia se şi numesc accidente, aşa că “lasă că nu s-o întâmpla chiar acum” nu e o asigurare logică

  • Când parchezi pe colţ – obstrucţionezi vizibilitatea celorlalţi din trafic şi îi obligi să iasă cu botul în stradă până la iminenţa unui accident. Alţi participanţi la trafic nu pot să vadă de maşina ta eventuali pietoni care ies după maşină şi astfel poţi să fii vinovat moral şi chiar responsabil pentru vătămare sau omor din culpă.

Dincolo de soluţiile legale pe care PLM evită să le aplice din solidaritate șefii lor, distribuirea consecventă şi masivă pe reţelele sociale este singura pedeapsă civică şi morală pe care o vedem. 

Sursa:civic.eu