Vreți investigații? E simplu: le vreți sau nu? Pentru că, astăzi, orice finanțare nonprofit, fie că vine de la Soros sau de la alte fundații, este fluturată publicului sub forma “ziariștii ăștia sunt vânduți”. Ei bine, oamenii trebuie să afle următoarele. Și să judece cu propria minte.

1. De când presa nu se mai poate finanța din ce cumpără publicul (precum ziarele, pe vremuri) și nici din publicitate, tot mai mult din presa de investigații și din reportajele de întindere se bazează pe formule nonprofit. Pretutindeni în lume.

2. De ce nu se poate finanța presa din ce achită publicul? Nu se plătește accesul la unele siteuri? Ba da, dar sumele obținute sunt foarte mici. Vorba elvețienilor de la Ringier la o conferință internațională: “Să nu ne mai prefacem că ne putem finanța redacțiile din abonamentele de pe net! Plata conținutului jurnalistic pe internet e ca sexul la 18 ani. Toată lumea vorbește despre el și nimeni nu îl face”.

***

În condițiile scăderii celor două surse majore de venituri, ce posibilitate de compensare rămâne presei? Baza nonprofit. Adică finanțările care nu vor să obțină beneficiu de business, ci doar să susțină serviciul public al presei.

***

Dincolo de presa publică, ce înseamnă nonprofit pentru presa privată? Donații.

Sursa: @catalintolontan


Mures Stiri – Oricine crede ca este loc de mai bine in judetul Mures, poate participa la sprijinirea proiectului nostru. Indemnam atat privatii care doresc ca afacerea lor sa beneficieze de infrastructura mai buna, de concurenta loiala, cat si persoanele fizice care se gandesc la viitorul copiilor lor, sa ne distribuie materialele – fie ca aloca „10 lei” in promovare, sau ca se limiteaza doar in a ne distribui materialele publicate.

Un exemplu concret este inmures.ro si uneori mures.ro, dar si miile de mureseni care ne distribuie materialele; tuturor le multumim pe aceasta cale. Fiecare distribuire ajuta la CUNOASTEREA realitatii de catre cat mai multi mureseni. Totodata multumim si adminilor grupurilor de pe retelele de socializare, care ne ofera de multe ori informatii care merita aduse la cunostinta cat mai multor mureseni (Esti din Tirgu Mures daca…Probleme de ReghinInfo trafic jud. Mures etc). Cunoasterea inseamna putere pentru ca ne da posibilitatea de a indrepta lucrurile, in timp ce necunoasterea ne limiteaza evolutia!

Majoritatea materialelor sunt publicate in urma informatiilor primite tot de la mureseni.Oricine poate trimite o informatie, fotocopii, imagini etc la adresa muresstiri@gmail.com, indiferent daca acestea sunt negative sau pozitive. In cazul in care sunt insotite de dovezi, vom proceda la realizarea de materiale si le vom publica pe pagina noastra. Adresa de email este valabila si in cazul celor care doresc sa trimita drept la replica.
Se poate observa din materialele publicate de noi ca prezentam cu multa placere si rezultatele pozitive realizate de mureseni (exemple aici), dar publicam si lucrurile mai putin placute, negative. Trebuie sa avem grija de viitorul copiilor nostri, pentru a putea avea speranta rezultatelor pozitive!
Daca nu ar exista lucrurile negative – asa cum incearca ei sa ne faca sa credem de 17 ani –, nu le-am scrie nici noi si nici cei de la Deutsche Welle – vezi MATERIALUL ACESTA.