Consilierii locali POL au depus azi un proiect de hotărâre, care se constituie într-un mare prim pas către înverzirea spațiilor betonate/asfaltate ale Tîrgu Mureșului. Este vorba despre proiectul care vizează plantarea câte unui copac la fiecare trei locuri de parcare aflate la nivelul solului. Sunt vizate atât parcările publice, cât și cele private. Proiectul va trebui să stea în dezbatere publică 30 de zile, iar, dacă nu apar probleme neprevăzute, va fi pus pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna august. Așteptăm cu interes să vedem cum vor vota UDMR, PNL și PSD.

Suprafața de beton/asfalt dintr-o parcare expusă la soare este direct proporțională cu radiația solară reemisă de această zonă, rezultând temperaturi extrem de mari (căldura urbană), care afectează în mod negativ sănătatea și confortul oamenilor. Într-o zi însorită de vară, temperatura asfaltului expus la soare poate urca la peste 60 de grade Celsius, iar interiorul mașinilor parcate expuse la soare se poate încălzi la fel de mult, rezultând condiții de saună. Corpul uman expus la acest “stres de caldură” poate cauza stare de rău, iar canicula creşte riscul unor probleme de sănătate deja existente.

Umbra de la copacii plantaţi strategic poate reduce semnificativ suprafaţa de beton/asfalt expusă la soare, diminuează temperatura asfaltului chiar şi cu 20-30 de grade Celsius, rezultând o diferenţă a temperaturii aerului cu 10 grade în comparaţie cu zona expusă la soare. Mai mult, copacii filtrează aerul, absorb dioxidul de carbon emis de autoturisme şi reduc concentraţia de praf, inclusiv particulele mici sub 10 microni, care sunt extrem de dăunătoare sănătății.

opacii plantaţi trebuie să fie specii foioase indigene, cu coroana extinsă, care pot oferi umbră cât mai mare, specii cu toleranţă la seceta şi soare, rezistente la solicitările solurilor compactate (înconjurate de asfalt). De regulă, copacii ar trebui să fie plantaţi pe partea sudică a parcării, pentru a acoperi o suprafaţă de asfalt cât mai mare cu umbră.

În imagini, parcarea unui supermarket acum și după implementarea proiectului.

Sursa:oameniliberi.com