Peste 50 de piloți de deltaplan și parapantă din România, veterani sau tineri care acum deprind tainele acestui sport, s-au întâlnit, în acest weekend, la Șumuleu-Ciuc la un festival al zborului, marcat de întâlniri emoționante și, mai ales, de bucuria extraordinară pe care fiecare o simte atunci când se află în aer.

La baza pantei i-am întâlnit pe piloții veterani, cei care au scris istorie în acest sport în România și care la festivalul intitulat “Deltazaurii” preferă mai mult să rememoreze întâmplări frumoase și să se bucure de aerul curat.

Szasz Ferencz, din Târgu Mureș, are 65 de ani, este de profesie avocat, zboară de peste patru decenii și mărturisește că perioada de început a zborului liber în România a fost foarte frumoasă și specială, caracterizată de mult entuziasm.

“La început a fost foarte frumos, am fost o mână de inimoși care am sperat că vom ajunge să putem zbura liber. Am început cu niște deltaplane destul de rudimentare, sportul a fost căratul sus, pe deal, și plăcerea a fost câteva minute în jos. (…) A fost foarte mare entuziasmul, nefiind în România atunci nici ideea zborului liber, fără să spunem cuvinte mari, noi am fost pionierii care am sperat că o dată în România se va instaura zborul liber. Am și reușit, am avut primele concursuri, primele întâlniri, Șumuleu-Harghita a rămas muntele nostru sfânt”, afirmă Szasz Ferencz.

Despre întâlnirea “Deltazaurii”, care inițial au fost “Dinozaurii”, pilotul veteran spune că este una în care se predă simbolic ștafeta piloților din generația tânără.

Pe ei îi sfătuiește să fie bine pregătiți, să nu riște inutil, iar celor care își doresc să zboare și nu știu ce senzații poți trăi în aer le recomandă să încerce, pentru că zborul nu se compară cu nimic trăit pe pământ.

“Piloților tineri le spun să respecte gradualitatea și proporționalitatea, să nu riște, să cunoască bine meteorologie, aerodinamică. Și siguranța e înainte de toate. A renunța la zbor într-o zi nefavorabilă din punct de vedere psihic, meteorologic nu este o rușine, este o înțelepciune. Gradualitatea, proporționalitatea, înțelepciunea și cunoașterea lungului nasului”, îi mai sfătuiește pilotul veteran Szasz Ferencz, care acum zboară frecvent cu motodeltaplanul, “pentru că este mai potrivit vârstei lui”.

Sursa:agerpres ro