Pentru că suntem în plin sezon estival, și numărul turiștilor, care aleg să parcurgă trasee montane este din ceea ce mai mare, Servicul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș recomandă următoarele:

  • Înainte de plecare în excursie informați-vă despre traseul turistic pe care doriți să îl parcurgeți, gradul de dificultate al acestuia și starea vremii. Aceste informații vă sunt oferite gratuit de către echipele salvamont din județul Mureș oricând și mai ales actualizate permanent.
  • Plecați la drum echipați corespunzător sezonului și adecvat pentru traseul ales. În rucsac puneți minimul necesar, datr nu neglijați elementele de bază, care sunt: harta zonei, telefnul mobil încărcat, lanternă, trusă deprim ajutor, apă și alimente suficiente pentru parcurgerea traseului. Nu plecați singuri la drum și nu vă abandonați colegii pe traseu.
  • Înainte de plecare să anunțați măcar o persoană din familie sau echipele salvamont din zonă asupra traseului pe care doriți să parcurgeți, și să preconizați și un timp de întoarcere.
  • În orice situație în care vă simțiți în nesiguranță pe munte, sau s-a produs un accident, păstrați-vă calmul și unitatea grupului. Sunați la dispeceratul național Salvamont la numărul 0725826668 sau la numărul unic de urgență 112.
  • Dacă aveți smartphone instalați pe el aplicația salvamont (gratuit), aplicație care vă permite să transmiteți echipelor de salvamontiști coordonatele GPS a locției în care vă aflați. Aplicația salvamont a fost lansat de Vodafone, dar poate fi utilizat și în celelalte rețele mobile și permite pe lângă accesul la informații la zona montană și transmiterea unui semnal de urgență.

Echipa Salvamont Mureș vă dorește ture fără accidente.


Mivel elkezdődött a nyári szezon a hegyekben is és a turisták száma egyre nagyobb Maros megye hegyeiben, szeretnénk egy pár tanáccsal felkészíteni Önöket a kiválasztott túrára:

  • a hegyekbe való indulás előtt tájékozódjanak és gyűjtsenek információt arról a turista útvonalról amelyiken túrázni szeretnének. Fontos tudni a turista útvonal nehézségi fokozatát és az aktuális időjárási viszonyokat. Ezeket az információkat a hegyimentő szolgálatok ingyen biztosítják és folyamatosan frissítik.
  • Válasszuk ki a megfelelő felszerelést a kiválasztott túraútvonal függvényében, ne csomagoljuk teli túlzottan a hátizsákunkat, de semiképp ne feledjük a következő létfontosságú felszereléseket: térkép, feltöltött mobiltelefon, zseblámpa, elsősegély csomag, víz és elegendő élelem. Ne induljunk el egyedül és ne hagyjuk el a túraösvényt és a tárainkat / társunkat.
  • Az indulás előtt mindenképp legalább egy személynek mondjuk el terveinket, azt, hogy hová szeretnénk eljutni, és körülbelül mikor érünk haza. Ezt a megyei hegyimentő szolgálatoknál is be lehet jelenteni. Ha bármilyen veszélyt észlelünk vagy érzünk, maradjunk együtt a csapattal és értesítsük mielőbb az országos hegyimentő sűrgősségi szolgálatot a 0725 826 668 telefonszámon vagy hívjuk az országos sőrgősségi hívószámot, az 112 egységes segélykérő számot.
  • Ha van olostelefonja, nem árt letölteni az ingyenes hegyimentő (salvamont) alkalmazást, ami nagy mértékben segíteni fogja Önöket friss információkkal és ha bajba keveredik, vagy megsérül, akkor az aktuális GPS helyzetüket is elküldi a hegyiementő csapatoknak. A hegyimentő (salvamont) okostelefonos alkalmazást a Vodafone hozta létre mint támogatás a turisták és a hegyimentő szolgálatok részére, de bármilyen mobil hálózatban lehet használni. Mindamellett, hogy fontos aktuális információkat tartalmaz Románia összes hegységéről, képes egy sűrgősségi jelet is küldeni ha aktiváljuk az S.O.S. funkciót, és értesíti a hegyimentő szolgálatokat.

Mindenkinek balesetmentes túrákat kíván a Maros Megyei Barlangi – és Hegyimentő Szolgálat.