Producția de bere are un rol determinant în dezvoltarea economiilor locale, atât prin locurile de muncă pe care le creează și contribuțiile constante la bugetele de stat și locale, cât și prin sprijinul fermierilor locali de cereale și hamei, afirmă reprezentanții Asociației Berarii României, alături de reprezentanții Asociației Producătorilor de Hamei din România și ai Consiliului Județean Mureș, reuniți în cadrul unei dezbateri care a avut loc miercuri, 5 iulie, la Târgu Mureș.

‘Datorită caracterului său național, definit deopotrivă prin faptul că peste 97% (1) din berea consumată în România este produsă local și 70% din ingrediente provin din țară, sectorul berii reușește să genereze un adevărat lanț de efecte pozitive pentru economie,’ a declarat Julia Leferman, Director General, Asociația Berarii României, care a participat la eveniment alături de Alexandru Cîmpeanu, Vicepreședinte Consiliul Județean Mureș, și Akos Mora, reprezentant al Asociației Producătorilor de Hamei din România, membru al Asociației Berarii României.

‘Județul Mureș este emblematic pentru industria berii nu doar prin importante facilități de producție prezente aici, dar și prin cultivarea unui ingredient esențial al berii: hameiul. Pe teritoriul județului se produce 80% din producția națională de hamei, caracteristicile hameiului produs aici fiind recunoscute de producătorii de bere locali. În acest fel, s-a creat o legătură economică importantă între județul Mureș și industria berii din România, în beneficiul comunității locale. Ne dorim să perpetuăm această tradiție, cu o influență pozitivă pentru toți locuitorii județului nostru,’ a declarat Alexandru Cîmpeanu, Vicepreședinte Consiliul Județean Mureș.

Vorbitorii au subliniat deopotrivă nevoia menținerii stabilității fiscale, o condiție obligatorie pentru ca industria berii să poată genera în continuare efecte economice pozitive pentru România, și nevoia creării unui cadru legislativ favorabil agricultorilor români, menit să le permită extinderea suprafețelor cultivate cu orz și hamei, în linie cu dorința producătorilor de bere de a atrage o cantitate din ce în ce mai mare de ingrediente locale.

‘Istoria ultimilor ani ne-a demonstrat că stabilitatea fiscală este condiția obligatorie pentru ca sectorul berii să poată genera aceste efecte pozitive care se fac simțite atât la nivelul întregii țări, cât și la nivel local, și care se concretizează în crearea de locuri de muncă, contribuții constante la bugetul de stat și dezvoltarea sectoarelor de activitate conexe, precum agricultura, sectorul ospitalității, industria ambalajelor, servicii de transport,’ a spus Julia Leferman. ‘Sperăm ca și în continuare sectorul berii să se bucure de predictibilitatea fiscală de până acum, necesară de fapt tuturor sectoarelor de activitate din România,’ a adăugat Leferman.

În cadrul evenimentul a fost reafirmată dorința producătorilor de bere locali de a folosi în rețetele de fabricare a berii o cantitate și mai mare de ingrediente provenite din România. Astfel, devine necesară extinderea suprafețelor cultivate cu orz de bere și hamei pe plan național, pentru a acoperi nevoile producției de bere.

Julia Leferman a adăugat: ‘Creșterea subvenției la hamei până la nivelul maxim prevăzut în UE și aplicarea unor măsuri speciale pentru culturile de orz de bere sunt necesare pentru a garanta și pe viitor caracterul profund național al industriei berii, în beneficiul economiei locale. Dorința producătorilor de bere de a spori ponderea ingredientelor provenite din România creează o oportunitate de piață reală pentru fermieri de a produce mai mult, prin extinderea suprafețelor cultivate.’

Comunicat Asociația Berarii României / Foto:descopera.ro