Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gravrilescu, i-a asigurat, miercuri, pe protestatarii veniţi la minister să atragă atenţia cu privire la suprapopularea urşilor în judeţele Harghita, Mureş, Covasna şi Braşov, că va emite un ordin prin care este stabilită o cotă de intervenţie de 350 la carnivorele mari, în 2017.

”După aproximativ un an şi jumătate în care am avut un vid legislativ în care am avut cote de intervenţie pentru carnivorele mari, astăzi se va emite un ordin de ministru, care va fi trimis spre avizare Academiei Române, privind intervenţiile şi cotele care vor fi date. Acerste cote, derogările respective, au la bază studiul făcut în baza Directivei europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp Decizia grupului de lucru, dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnoivorele mari. Cota de intevenţie pentru carnivorele mari, urşi, în 2017, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, după discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii delegaţiilor din ţară care au protestat în Capitală faţă de suprapopularea urşilor în judeţele Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş.

În perioada următoare, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii vor emite un ordin comun pentru situaţiile de urgenţă, în interiorul aceleiaşi cote de intervenţie, care rămâne la Ministerul Mediului, a mai anunţat Graţiela Gavrilescu.

“Oamenii deja se tem că ursul se va întoarce în gospodării. Se tem pentru copii. În ultimii 4 ani, inclusiv anul acesta, avem cunoştinţă de 35 de animale care au atacat. Din acestia 20% sunt lupi restul urşi. Anul acesta au fost 9 cazuri din care 5 de urs. Noi nu putem face nimic pentru a stopa acest fenomen. Nici asociaţia de vânători. Oamenii aşteaptă soluţia de la noi. De asta suntem aici”, a declarat pentru News.ro Nagy Attila, primarul comunei Zatea, din judeţul Harghita.

El mai spune că o altă problemă sunt pagubele. “Nu sunt plătite. Din 35 de cazuri sunt plătite 8. Din 2014 nu s-a făcut nicio despăgubire”, a adăugat el.

Vânatul nu va rezolva problema, au spus reprezentanţii delegaţiilor din cele patru judeţe.

“Trebuie să existe o zonă tampon unde să se cultive orz, ceea ce mănâncă animalele sălbatice ca să nu mai vină în sate. Şi mai sunt urşii periculoşi care trebuie vânaţi”, este de părere edilul.

Un locuitor al comunei Dăneşti din judeţul Harghita a povestit cum l-a atacat ursul în gospodărie. “Ursul a prins un berbec şi am fugit să apăr berbecul, iar în momentul acela m-a atacat. Am răni la ambele picioare. Singurul lucru care m-a salvat a fost că am avut la mine telefonul. Am sunat repede la 112”, a spus victima. Primarul comunei a precizat că a fost primul caz de annul acesta când ursul a atacat în comună. Soluţia primarului: “Sunt prea mulţi urşi, după cum se vede. Eventual să fie prinşi şi duşi în alte părţi. După normele în vigoare, ar trebui să avem un urs la mia de hectare”, a spus el.

Sursa:news.ro