Un calcul simplu arata ca au dat cca 0,1% fata de orice altceva, fie ca vorbim de concerte gratuite, chefuri si dineuri pentru ei, neamurile lor sau alti contractori privati cu care se intalnesc in mod discretionar pe terase, despre inaugurari fastuoase infantile, aeroport inchis dar plin de sefi si angajati platiti pentru nemunca etc. Vorba lor: de ce sa ma intereseze cel bolnav si fara ajutor, cand eu pot sa manc si sa beau pe banii lor!

In tot acest timp criza serviciilor sociale derulate de ONGurile din Mures continua!

Bilanțul acestei prime jumătăți de an pentru ONGurile din domeniul social (reprezentând peste 60% din serviciile sociale la nivelul județului Mureș) a fost unul trist – zeci de locuri de muncă desființate, servicii sociale funcționând la capacitate redusă, sute de beneficiari care au rămas fără serviciile de care aveau nevoie și, din păcate, o administrație publică locală ce reacționează cu lentoare la modificările legislative ce survin și la problemele cu care se confruntă grupurile vulnerabile ce beneficiază de serviciile sociale dezvoltate de asociații și fundații.

La întâlnirea lunară a ONGurilor din domeniul social din data de 21 iunie 2017 s-a trecut în revistă situația finanțării din fonduri publice a serviciilor sociale derulate de asociațiile și fundațiile din Tîrgu-Mureș.

Care au fost rezultatele apelului nostru din luna martie adresat autorităților publice locale pentru a susține serviciile sociale?
Consiliul Județean Mureș:
– A aprobat în luna martie 2017 suma de 3.740.000 lei pentru contractare de servicii sociale în anul 2017.
– A lansat în luna mai 8 anunțuri pentru cerere de ofertă pentru contractare de servicii sociale conform Planului anual de dezvoltare a serviciilor sociale din jud. Mureș pe anul 2017.
– A atribuit în luna iunie 1 singur contract în valoare de 93.775 lei (fără TVA), restul ofertelor au fost respinse pe diferite considerente. 
– Nu s-a avansat niciun termen de timp pentru deschiderea unei noi proceduri de contractare de servicii sociale.
– Nu a răspuns la propunerea unei Metodologii înaintată în luna iunie 2017 de Organizația Caritas prin care se propunea o rezolvare și a situației organizațiilor care din considerente legale nu au intrat în procedura de contractare, deși anterior beneficiaseră de fonduri pentru susținerea serviciilor lor de la Consiliul Județean Mureș prin DGASPC Mureș.

Consiliul Local Tîrgu-Mureș:
– A aprobat în luna martie 2017 suma de 1.000.000 de lei pentru subvenționarea serviciilor sociale în anul 2017.
– A lansat o sesiune de subvenționare în luna martie prin care s-au alocat 240.000 lei și la ultima ședință a Consiliului Local Tîrgu-Mureș s-a aprobat anunțarea unei noi sesiuni de subvenționare.
– Din păcate, este deja luna iulie și, respectând prevederile legii, convențiile pentru acordarea de subvenții nu vor putea fi încheiate mai devreme de luna septembrie 2017 pentru ultimele 4 luni ale anului.

Sursa:Andreia Moraru, Președinte Federația Dizabnet, andreia.moraru@dizabnet.ro