Ce putem face pana maine, pentru a ne imbunatati putin confortul termic? Solutiile propuse nu duc neaparat casa la temperatura de confort asa cum face aerul conditionat, dar pot ajuta cu catva grade, ceea ce in conditiile de maine poate fi un lucru util.

Caldura de la electrocasnice si activitatile din casa. Opreste sau chiar scoate din priza electrocasnicele care nu iti folosesc in momentele mai incinse ale zilei si care degaja caldura (televizor, calculator, etc). Incearca sa folosesti dimineata sau seara cuptorul, cuptorul cu microunde si plita. Spalatul vaselor sau folosirea dusului degaja caldura. Chiar si omul are un flux de 50-100W in functie de tipul activitatii, dar acest aport intern nu il putem limita 🙂

Umbrirea ferestrelor cu hartie. O solutie simpla – se poate monta hartie alba, cu scotch lat, pe ferestrele expuse la soare, daca e posibil pe exterior.

Umbrire cu copertine din panza. Se pot monta deasupra ferestrelor copertine din panza, retractabile. Se gasesc la magazinele de bricolaj, au preturi de cateva sute de lei si un montaj simplu, de fatada.

Folii reflectorizante. Se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor.

Aerisirea suficienta noaptea. Temperatura de confort in interior este de 25-26 de grade in perioada de vara, deci in mod normal, la casele cu inertie termica mare construite din caramida si beton (sau la blocuri), ajuta mult daca in timpul noptii se aeriseste bine casa si apoi ziua se inchid ferestrele. Se poate opta pentru deschiderea unei ferestre in alta camera se va crea un curent de aer care sa duca aerul cald din casa si sa aduca aerul rece de afara.

Ventilatoare cu vapori de apa.
In special pe terase se pot folosi ventilatoare care elibereaza si vapori de apa, acestia se evapora cu absorbtie de caldura si dau senzatia de racoare. Se pot folosi si cearceafuri ude in balcon.

Caldura degajata de becuri. Inlocuieste becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin. 6 becuri de 100W degaja caldura similara cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.

Podul aerisit. Pentru cei care locuiesc la casa si au pod, este recomandat ca podul sa fie aerisit si ziua si noaptea. Ideala este deschiderea a doua ferestre pe fatade opuse, care sa creeze curent de aer. Astfel, ziua nu va veni cadura dinspre pod, iar noaptea chiar se poate chiar raci etajul suplimentar, prin plafon.

Sursa:hotnews.ro