Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri dimineața atenționare de Cod galben de caniculă și disconfort termic pentru șase județe, inclusiv judetul Mures, valabilă de astazi.

Atenționarea Cod galben vizează județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

ANM precizează că în după-amiaza zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică (1/2 iulie), in  special în zona de deal si munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala vijelii, grindină și averse torențiale.

Poliţia atrage atenţia şoferilor să circule prudent şi să se protejeze de caniculă, întrucât atât studiile, cât şi statistica locală arată că numărul celor decedaţi în urma accidentelor rutiere care au loc vara este de două ori mai mare decât al celor care au murit iarna pe drumurile din judeţ.

Canicula cauzează mai multe accidente rutiere grave decât gerul sau viscolul, potrivit unor studii de trafic, a menţionat sursa citată.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi, printre altele, ca înainte să plece la drum, să se asigure că funcţionează sistemul de răcire şi cel de climatizare sau că presiunea din pneuri este cea indicată. Un alt sfat este ca şoferii să folosească parasolare pe geamurile laterale spate. Şoferilor le este recomandat să folosească şi ochelarii de soare.

Sursa: ANM/agerpres.ro