Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, care a derulat timp de cinci ani proiectul ‘Universitatea liberă de fumat’ în colaborare cu universităţile Davidson College şi Wake Forest (SUA), a reuşit reducerea fumatului pasiv în rândul studenţilor şi cadrelor medicale, însă prevalenţa fumatului în rândul corpului medical rămâne destul de ridicată, între 36 şi 50%.

Directorul proiectului ‘Universitatea liberă de fumat’, prof. dr. Kikeli Pál István, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că obiectivele principale ale proiectului au fost reducerea fumatului pasiv şi conştientizarea atitudinii faţă de fumat, studentul la medicină de astăzi fiind medicul de mâine.

Dr. Kikeli a spus că, în prima etapă a proiectului, fumatul pasiv a fost redus semnificativ, iar în cea de-a doua etapă se va oferi sprijin pentru abandonarea fumatului, în condiţiile în care prevalenţa fumatului la corpul medical este destul de ridicată.

‘În aceşti cinci ani, am reuşit să avem nişte evidenţe foarte clare privind percepţia asupra obiceiului de fumat. Conducând proiectul ‘Universitatea liberă de fumat’, pot spune că avem prima referinţă din ţară privind obiceiul de fumat al studentului la medicină. Studentul la medicină de astăzi este medicul de mâine şi, din nefericire, în momentul de faţă, prevalenţa fumatului la corpul medical este cuprinsă între 36 şi 50%. Este o responsabilitate enormă faţă de sănătatea comunităţii, unde medicul este un exemplu de urmat, respectiv pentru sănătatea proprie. În afara evidenţelor, noi am realizat o strategie foarte clară în privinţa evaluării obiceiului la această categorie şi am reuşit să aducem contribuţii de intervenţie. În acest context, elementul crucial este realizarea a Coaliţiei Universităţii medicale libere de fumat, care cuprinde mediul academic, mediul studenţesc şi mediul administrativ’, a arătat dr. Kikeli Pál István.

Acesta a precizat că la nivel naţional există în jur de 900.000 de studenţi dintre care 100.000 la universităţi medicale şi că se doreşte extinderea proiectului şi la universităţile non-medicale.

Dr. Kikeli a precizat că prin acest proiect s-a reuşit introducerea, în premieră în România, a unui curs de tabacologie şi în viitor se doreşte aprofundarea deprinderilor practice în acest domeniu pentru studenţi şi pentru cadre medicale, astfel încât aceste asecte să se regăsească şi în legislaţie.

‘Ne-am dat seama că legislaţia intrată în vigoare anul trecut a avut efecte foarte importante. Avem recomandarea şi metodologia monitorizării aerului şi ne dorim să continue atât în cămine, cât şi în clădirea centrală a UMF. După intrarea în vigoare a legii şi a măsurilor luate de Universitate, calitatea aerului respirabil din Universitate şi din campus s-a îmbunătăţit în mod semnificativ’, a precizat prof. dr. Kikeli Pál István.

Proiectul ‘Universitatea liberă de fumat’, un amplu proiect internaţional de cercetare a fenomenului fumatului în România, s-a derulat timp de cinci ani, în perioada 1 iulie 2012 – 30 iunie 2017.

Începând cu anul 2015, la UMF Târgu Mureş a fost iniţiat un curs de tabacologie, la care, în anul universitar 2014-2015 au participat 51 de studenţi, în anul universitar 2015-2016 au participat 81 de studenţi, iar în anul universitar 2016-2017 au participat 135 de studenţi.

Rectorul UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a arătat că, dincolo de componenta ştiinţifică, proiectul a avut o componentă socială extrem de importantă, iar specialiştii implicaţi în proiect au creat un model de bună practică în ceea ce priveşte modul de lucru în echipe multidisciplinare.

‘Printre altele, proiectul a avut şi scopul de a evalua situaţia iniţială şi situaţia din prezent. În al doilea rând, proiectul a arătat cum se poate lucra interdisciplinar şi internaţional. Au fost implicaţi specialişti din mai multe ţări şi din diverse zone de activitate care au creat un model de bună practică în ceea ce priveşte modul de lucru în echipe multidisciplinare. Proiectul a avut în componenţa sa mai multe subproiecte, fiecare cu un target bine definit şi din aceste motive cred că a fost un mare succes pentru Universitate. Şi de această dată, UMF Târgu Mureş a fost pionier într-o direcţie neexplorată la nivel naţional, a devenit prima Universitate liberă de fumat în termeni, în primul rând, enunţiativi, inclusiv ca mesaj pe care am vrut să-l transmitem societăţii’, a arătat Azamfirei.

Coordonatorul proiectului, prof. dr. Ábrám Zoltán, a afirmat că în cadrul proiectului a fost elaborat un raport în limbile română şi engleză, intitulat ‘Aspectele economice ale utilizării, producţiei şi taxării produselor din tutun în România’, care a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut.

Sursa:agerpres.ro