Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a solicitat, marți, politicienilor ca această instituție de educație să nu redevină subiect de negociere politică și avertizează că, în caz contrar, va declanșa o ‘reacție de apărare fermă’.

‘Universitatea de Medicină și Farmacie din Tirgu Mureș a luat act cu îngrijorare de faptul că a redevenit subiect de negociere politică, uitându-se prea repede experiența anterioară din anul 2012 care a condus la căderea guvernului în funcție printr-o moțiune de cenzură. Atragem atenția decidenților politici că acum, ca și atunci, sunt încălcate în mod evident două prevederi constituționale: interdicția ingerințelor politice în viața academică și autonomia universitară (…) Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș solicită în mod imperativ să nu redevină subiect de negociere politică. În interiorul Universității, în activitatea academică a cadrelor didactice și a studenților, altele sunt prioritățile și valorile’, se arată într-un comunicat de presă al conducerii UMF Târgu Mureș.

Potrivit comunicatului, în perioada 2012-2014, în urma mai multor procese finalizate cu hotărâri definitive și irevocabile, UMF Târgu Mureș a avut de fiecare dată câștig de cauză, ‘consfințindu-se astfel legalitatea tuturor deciziilor luate de Senatul universitar (…)’, însă ‘astăzi, asistăm la realimentarea politică a unui conflict major care părea rezolvat’.

‘Respingem categoric riscul iminent al disfuncționalităților majore în viața universitară pe care această dispută politică ar redeclanșa-o. În situația în care se va recurge la decizii politice care să implice Universitatea, vom declanșa o reacție de apărare fermă, în limitele legii și a principiilor de guvernare corecte. Solicităm întregului mediu academic și societății civile să susțină autonomia universitară, iar celui politic să accepte necondiționat și definitiv că Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș nu este și nu trebuie să devină subiect de capital politic pentru niciun partid’, a mai arătat conducerea UMF Târgu Mureș.

Reacția UMF Târgu Mureș a venit pe fondul apariției în presă a faptului că, în cadrul negocierilor PSD-ALDE cu UDMR, pentru susținerea moțiunii de cenzură, ar exista patru modificări la Legea Educației, una dintre acestea fiind înființarea de către Guvern a unei secții maghiare cu administrație distinctă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Sursa:agerpres.ro / Foto cop: colaj imagini