Ministerul Afacerilor Externe a informat Comisia Europeană, în urma atenționării transmise Ministerului Educației de către comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, referitoare la situația Universității de Medicină și Farmacie și a Liceului Teologic Romano-Catolic, ambele din Târgu Mureș, asupra acestor demersuri și a evidențiat lipsa de competențe a CE în domeniul educației, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE.

“La 17 martie 2017, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a transmis, în atenția ministrului Educației Naționale din România, o scrisoare privind învățământul în limba maghiară de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, respectiv înființarea și funcționarea Liceului teologic romano-catolic din Târgu Mureș. Ca urmare a acestei corespondențe, au fost întreprinse demersuri la nivelul Comisiei Europene, fiind subliniată lipsa de competențe ale COM, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE, în domeniul educației (îndeosebi al organizării sistemelor de învățământ din statele membre UE) și al protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, domenii care țin de competența exclusivă a statelor membre UE. Totodată, a fost evidențiată situația reală de la cele două instituții de învățământ, bazată pe date concrete, actualizate, în ceea ce privește accesul la învățământul în limba maghiară în România”, se arată într-un răspuns al MAE la interpelarea formulată de deputatul PMP Marius Pașcan, prezentată presei, joi, la Târgu Mureș.

În interpelarea deputatului PMP Mureș se arată că un comisar european din Ungaria, Navracsics Tibor, “dezinformează și se amestecă ostil în problemele interne ale României” și că “din nou, încălcându-se procedurile diplomatice și într-un mod ostil și vădit provocator, Guvernul român este avertizat de la Bruxelles, via Budapesta, să asigure învățământul în limba maghiară”.

Parlamentarul a spus că Navracsics l-a atenționat printr-o scrisoare pe ministrul Educației, Pavel Năstase, că, potrivit Legii Educației din România, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș este o instituție multiculturală și multilingvă, în care predarea trebuie asigurată atât în limba română, cât și în cea maghiară, dar și faptul că ancheta DNA ar periclita învățământul în limba maternă a peste 400 de copii.

“Comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, membru FIDESz, fost ministru al Justiției în Ungaria, o influentă voce în cadrul formațiunii politice ungare, a solicitat, pe cale oficială, intervenția personală a ministrului român al Educației, în vederea asigurării învățământului în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș, precum și oferirea posibilității elevilor maghiari de a se înscrie la Liceul Catolic Rakoczi Ferenc II. (…) Navracsics i-a scris ministrului român că, procedurile juridice privind liceul catolic ‘amenință educația în limba maternă’ a unui număr de peste 400 de elevi”, a arătat Marius Pașcan în interpelarea adresată MAE.

Potrivit deputatului, comisarul european a susținut că România și-a asumat, în acordurile internaționale, dar și în legislația internă, garanția asigurării învățământului în limba maternă și că este absolut necesar ca predarea să continue în liceul teologic din Târgu Mureș, iar elevii noi să se poată înscrie fără niciun impediment în noul an școlar.

Pașcan a precizat că Navracsics Tibor a făcut referire și la ancheta DNA privind înființarea acestui liceu și s-ar fi arătat deranjat de faptul că părinții elevilor au fost chemați la audieri.

“Așadar, consider că demersul lui Navracsics de a se adresa MEN, în calitate de comisar european, este inacceptabil și trebuie reacționat ca atare de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, dar și din partea Ministerului Educației. Constat, totodată, că modul de abordare a acestui subiect este, de asemenea, în nota propagandei ungaro-maghiare de care avem parte consecvent în ultimii ani. Adică sunt invocate doar efectele unui act ilegal — copiii maghiari nu pot fi înscriși la o instituție de învățământ, este ‘amenințată’ educația în limba maternă, fără a se invoca și cauzele care au generat această situație nedorită. Respectiv, nu se spune nimic de înființarea la presiune politică și în dispreț total față de legislația în domeniul educației a unei noi instituții de învățământ, de care politicienii maghiari din Târgu Mureș nu sunt străini, contribuind chiar decisiv la înființarea acesteia. În speță, consider că ar fi interesant de știut dacă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a girat inițiativa comisarului european Navracsics”, a subliniat Marius Pașcan.

Acesta a spus că membrii Comisiei Europene, inclusiv Navracsics, au obligația de a reprezenta interesele comune ale Uniunii Europene și nu interesele naționale ale statului din care fac parte.

“Retorica lui Navracsics privitoare la subiectul Liceului Teologic Romano-catolic din Târgu Mureș este sincronă cu toate celelalte luări de poziție ale altor oficiali ungari sau instituții ale statului ungar, reprezentând, de fapt, punctul de vedere/interesele Ungariei, și nu ale instituțiilor europene. Evident, comisarul european Navracsics Tibor și-a depășit atribuțiile, abordând în calitate de comisar european o problemă care este, indubitabil, pe lista de interese a statului ungar. Mai mult, aspectele privitoare la înființarea/funcționarea liceului, procedurile juridice ale DNA (sau ale oricărei alte instituții) vizând Liceul Romano-Catolic — legale conform deciziei CSM — sunt aspecte care privesc probleme interne ale statului român, nu ale UE și cu atât mai mult nu ale Ungariei”, a mai afirmat deputatul PMP.

În context, Marius Pașcan a precizat că avertismentele sale formulate începând cu anul 2014, referitoare la legalitatea modului în care a fost înființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș încep să se confirme, un prim semnal fiind decizia Tribunalului Mureș de anulare, în primă instanță, a Deciziei nr. 1385/31.08.2015 emisă de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș, prin care s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ.

Sursa:agerpres.ro